• Διεθνής πολιτική

  Βόρεια Μακεδονία: Το ΥΠΕΞ της χώρας «αδειάζει» τη Σιλιάνοφσκα – «Να τηρείται η Συμφωνία των Πρεσπών»

  • NewsRoom
  Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα

  Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα


  Ανακοίνωση με την οποία στρέφεται κατά της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, μία μέρα αφού η νεοεκλεγείσα Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει κατά την ορκωμοσία της το συνταγματικό όνομα της χώρας, αλλά να την αποκαλέσει σκέτο “Μακεδονία”

  Το υπουργείο Εξωτερικών σε σημερινή του ανακοίνωση «επιβεβαιώνει τη σταθερή αποφασιστικότητα της χώρας για την απερίφραστη τήρηση των Συνταγματικών διατάξεων καθώς και όλων των διεθνώς αναλαμβανόμενων υποχρεώσεων όπως η πλήρης τήρηση της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας, γνωστή ως Συμφωνία των Πρεσπών».

  Στην ανακοίνωση του, το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας σημειώνεται ακόμη ότι τα τελευταία επτά χρόνια, οι δύο γειτονικές χώρες ανέπτυξαν πολιτικό διάλογο εξαιρετικά υψηλού επιπέδου πολιτικού, που είχε ως αποτέλεσμα την πολλαπλάσια αύξηση της οικονομικής συνεργασίας και τη δημιουργία θετικών σχέσεων μεταξύ των λαών των δύο χωρών.

  Τα οφέλη αυτά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση είχαν ως αποτέλεσμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την αναβάθμιση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης σε Στρατηγικό Διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

  «Επισημαίνουμε την ανάγκη προσοχής από την πλευρά όλων των πολιτικών παραγόντων, ιδιαίτερα των εκλεγμένων κρατικών αξιωματούχων. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αντιπροσωπεύει θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και εγγυητή της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας» καταλήγει η ανακοίνωση.

  Ο υπουργός Δικαιοσύνης θέτει θέμα εγκυρότητας της ορκωμοσίας της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα

  Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας, Κρέναλ Λόγκαρ (προέρχεται από ένα μικρό αλβανικό κόμμα που συμμετέχει στην απερχόμενη κυβέρνηση της χώρας) αναφέρθηκε στην ορκωμοσία της νέας προέδρου της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν «Βόρεια Μακεδονία», η Σιλιάνοφσκα επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία».

  Ο Λόγκαρ με μία ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δήλωση, θέτει ζήτημα εγκυρότητας της ίδιας της ορκωμοσίας της νέας προέδρου και ζητά επανάληψη της διαδικασίας.

  Στην ανάρτησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η μη τήρηση του συνταγματικού ονόματος του κράτους καθιστά τον όρκο της Σιλιάνοφσκα άκυρο».

  Επισήμανε ότι είτε θα πρέπει να ακολουθήσει η επανάληψη της ορκωμοσίας είτε ο Γιόβαν Μιτρέσκι, πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της χώρας.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε επίσης: 

  Κυριάκος Μητσοτάκης: Απάντηση για την πρόκληση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας – Δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα

  Βόρεια Μακεδονία: Έντονες αντιδράσεις για τη Σιλιάνοφσκα από την ΕΕ – Τι διαμηνύουν οι Βρυξέλλες

  Κασσελάκης: Καλούμε την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να συνετιστεί  ΣΧΟΛΙΑ