• Πολιτική

  Κυριάκος Μητσοτάκης: Απάντηση για την πρόκληση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας – Δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα

  • NewsRoom
  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


  Πολλές αντιδράσεις προκάλεσε η πρόκληση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, στην ορκωμοσία της, η οποία αποκάλεσε «Μακεδονία» τη χώρα της, προκαλώντας την αντίδραση της Αθήνας και των Βρυξελλών.

  Σε ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετείται επί του θέματος:

  «Η προκλητική επιλογή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

  Είναι γνωστό ότι, ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη Συμφωνία του 2019. Προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της. Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας.

  Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων».

  Δείτε την ανάρτηση στο Facebook:

  Διαβάστε επίσης:

  Βόρεια Μακεδονία: Έντονες αντιδράσεις για τη Σιλιάνοφσκα από την ΕΕ – Τι διαμηνύουν οι Βρυξέλλες  ΣΧΟΛΙΑ