• Διεθνής πολιτική

    Βόρεια Μακεδονία: Τα επόμενα βήματα μετά την ηχηρή παραίτηση Ζάεφ

    • NewsRoom

    Ζόραν Ζάεφ


    Γρήγορα πρέπει να είναι τα βήματα που θα γίνουν στην Βόρεια Μακεδονία, με στόχο να καλυφθεί το κενό που δημιούργησε η χθεσινοβραδινή παραίτηση του πρωθυπουργού της γείτονος χώρας, Ζόραν Ζάεφ

    Μετά την εξέλιξη αυτή, η χώρα οδηγείται υποχρεωτικά σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Η ημερομηνία που έχει δοθεί για την διεξαγωγή των εκλογών αυτών είναι η 12η Απριλίου 2020, ενώ, έως τη στιγμή εκείνη, τη διακυβέρνηση του γειτονικού κράτους θα αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να σχηματιστεί απόψε το βράδυ.

    Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ αποφάσισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μετά το «όχι» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον περασμένο Οκτώβριο, σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας στην Ένωση. Η εν λόγω άρνηση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη χώρα, κάτι που εκμεταλλεύτηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αποδυναμώνοντας έτσι την φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

    Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, 100 ημέρες πριν από τις εκλογές, δηλαδή στις 3 Ιανουαρίου πρέπει να σχηματιστεί μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα παραιτηθεί και στη θέση του θα οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός, που θα προταθεί από το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM).

    Επισημαίνεται ότι στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα συμμετάσχουν και δύο υπουργοί από το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE. Συγκεκριμένα, στη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η αντιπολίτευση θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    Την θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονίας έως τις εκλογές της 12ης Απριλίου αναμένεται να λάβει ο νυν υπουργός Εσωτερικών, Ολιβέρ Σπάσοφσκι, στενός συνεργάτης του Ζόραν Ζάεφ και αντιπρόεδρος του SDSM. O Σπάσοφσκι θα παρουσιάσει το βράδυ στη Βουλή τη σύνθεση και το πρόγραμμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ενώ στην συνέχεια η κυβέρνηση αυτή αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

    Βέβαιος ο Ζάεφ για την εκλογική νίκη

    Ο Ζόραν Ζάεφ θα παραμείνει αρχηγός του SDSM και θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του. Ο ίδιος εξέφρασε, μάλιστα, τη βεβαιότητα ότι θα επικρατήσει στις εκλογές του Απριλίου και θα επανέλθει στον πρωθυπουργικό θώκο.

    Απεναντίας, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι εμφανίστηκε σίγουρος ότι το κόμμα του θα σημειώσει μεγάλη νίκη στις εκλογές, η οποία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος, θα σημάνει το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του Ζάεφ.



    ΣΧΟΛΙΑ