• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: Πυρετός διπλωματικών επαφών και προσβολές, εν μέσω βομβαρδισμών και επιθέσεων

    • NewsRoom

    Βολοντιμίρ Ζελένσκι, Βλαντίμιρ Πούτιν, Τζο Μπάιντεν, Σι Τζινπίνγκ


    Πόλεμος στην Ουκρανία 23η μέρα: Τηλεφωνική επικοινωνία εκ νέου θα έχουν σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με πληροφορία που μετέδωσε ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός BFM.

    Εξάλλου ο Πρόεδρος της Γαλλίας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αλλά και τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

    Διπλωματικές πηγές του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων ανέφεραν ότι με τον Ουκρανό πρόεδρο η συζήτηση αφορούσε «τις προόδους που έχουν επιτευχθεί» στις συνομιλίες των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε την πρόθεσή του να ενισχυθεί η υποστήριξη της Γαλλίας προς την Ουκρανία, πρωτίστως σε ό,τι αφορά τον ανθρωπιστικό τομέα και τον τομέα της άμυνας.

    Ως προς την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Καναδό πρωθυπουργό, ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στην Ευρώπη, συζητήθηκε μεταξύ άλλων η προσφυγική πτυχή της ουκρανικής κρίσης, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι στον Καναδά υπάρχει σημαντική ουκρανική διασπορά.

    Τη ώρα που τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στη συνδιάλεξη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε στον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς πως το Κίεβο «προσπαθεί να επιβραδύνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες» και ότι «κάνει μη ρεαλιστικές προτάσεις».

    «Eυερέθιστος και ξεχασιάρης o Μπάιντεν», λέει το Κρεμλίνο

    Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε σήμερα τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «προσωπικές προσβολές» και επεσήμανε ότι οι δηλώσεις του φαίνεται ότι προκλήθηκαν από τον εκνευρισμό, την κούραση και το γεγονός πως ξεχνά.

    Ο Μπάιντεν έχει αποκαλέσει τις τελευταίες ημέρες τον Πούτιν «εγκληματία πολέμου» και «δολοφονικό δικτάτορα», μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    «Ακούμε και βλέπουμε δηλώσεις που στην πραγματικότητα είναι προσωπικές προσβολές εναντίον του προέδρου Πούτιν», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, στους δημοσιογράφους.

    «Με δεδομένο τον εκνευρισμό του Μπάιντεν, την κούρασή του και το γεγονός ότι μερικές φορές ξεχνά, γεγονός που τον οδηγεί να κάνει επιθετικές δηλώσεις, δεν θα κάνουμε σκληρές εκτιμήσεις ώστε να μην προκαλέσουμε περισσότερη επιθετικότητα», πρόσθεσε.

    Στο μεταξύ, το πρακτορείο Nexta μετέδωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

    Διατηρούμε τον έλεγχο περιοχών «κλειδιών» λέει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

    Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διαβεβαίωσε σήμερα το πρωί ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν των έλεγχο αρκετών περιοχών-κλειδιών της χώρας που συνεχίζουν να προσπαθούν να κυριεύσουν οι ρωσικές δυνάμεις.

    Τα ουκρανικά στρατεύματα αντέδρασαν σε κάθε επιχείρηση των ρωσικών μονάδων, είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου μηνύματός του που μεταφορτώθηκε την πλατφόρμα Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Διαβεβαίωσε τους κατοίκους πόλεων όπως η Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), Χάρκοβο (ανατολικά) και Τσερνιχίβ (βόρεια), που πολιορκούνται από τα ρωσικά στρατεύματα, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα τους εγκαταλείψουν.

    Από τον στρατό ως την εκκλησία, οι πάντες κάνουν ό,τι μπορούν για τον ουκρανικό λαό, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι, διατρανώνοντας «θα είσαστε ελεύθεροι».

    Στο διάγγελμά του ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη «νέα και αποτελεσματική» βοήθεια που ανήγγειλε.

    Ακόμη, υποσχέθηκε στους επιχειρηματίες μείωση της γραφειοκρατίας και άτοκα δάνεια, εν μέσω του πολέμου.

    Στο μεταξύ, ο ουκρανός κοινοβουλευτικός Σερχίι Ταρούτα ανέφερε νωρίς σήμερα μέσω Facebook ότι στο θέατρο της Μαριούπολης, το οποίο σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά βομβαρδίστηκε από ρωσικό αεροσκάφος, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει, μιλώντας για ενέργεια εθνικιστών του τάγματος Αζόφ, είχαν καταφύγει ακόμη περισσότεροι άμαχοι από ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα. Υποστήριξε ότι μέσα στο κτίριο βρίσκονταν 1.300 άνθρωποι, επικαλούμενος μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα και διασώθηκαν.

    Ως τώρα, οι αρχές στην πόλη έκαναν λόγο για κάπου 1.000 ανθρώπους που είχαν βρει καταφύγιο στο θέατρο.

    Σύμφωνα με την ουκρανή βουλεύτρια Όλγα Στεφανίσινα, περίπου 130 άμαχοι διασώθηκαν χθες. Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών παραμένει απροσδιόριστος, πρόσθεσε μέσω Facebook.

    Ο Ουκρανός επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιφέρεια του Κιέβου ανέφερε πως οι δυνάμεις του πέρασαν πλέον στην αντεπίθεση.

    Όπως είπε, ο ουκρανικός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις για να καθαρίσει προάστια του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις.

    Συνομιλία Κουλέμπα – Μπορέλ για το πέμπτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία

    Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, σχετικά με ένα νέο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    «Μίλησα με τον Ζοζέπ Μπορέλ. Συζητήσαμε την προετοιμασία του πέμπου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Η πίεση θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο χρειάζεται για να σταματήσει η ρωσική βαρβαρότητα. Συζητήσαμε επίσης την προστασία και τη βοήθεια για τους Ουκρανούς που διέφυγαν από τις ρωσικές βόμβες στην ΕΕ», αναφέρει ο Ντμίτρο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο Twitter.

    Συνομιλία Πούτιν-Μακρόν το απόγευμα της Παρασκευής

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν θα έχει το απόγευμα της Παρασκευής ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

    «Ο πρόεδρος έχει προγραμματιστεί να έχει τηλεφωνική συνομιλία απόψε. Εφόσον έχει ήδη ανακοινωθεί από τη γαλλική πλευρά, θα το πω ότι θα είναι μια συνομιλία με τον Εμανουέλ Μακρόν. Νομίζω ότι μετά τις 7 μ.μ. ώρα Μόσχας (6 μ.μ. ώρα Ελλάδας) θα δώσουμε το κατάλληλο μήνυμα», είπε ο κ. Πεσκόφ.

    Σολτς: Ζητά κατάπαυση πυρός από τον Πούτιν

    Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος κατηγόρησε το Κίεβο ότι καθυστερεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

    Στη διάρκεια της συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών, που διήρκησε σχεδόν 3 ώρες, ο Σολτς υπογράμμισε ότι πρέπει να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση και να σημειωθεί πρόοδος στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης το συντομότερο δυνατό, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας.

    Διπλωματικές πηγές: Ορισμός του ψεύδους ότι είναι αιχμάλωτος ο Έλληνας πρόξενος, Μανώλης Ανδρουλάκης

    Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, είναι καλά και θα αναχωρήσει σε λίγο, προκειμένου να συνεχίσει το ταξίδι του, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

    Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι δημοσιεύματα που τον φέρουν να είναι αιχμάλωτος «είναι ο ορισμός του ψεύδους».

    612 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

    Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (17/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 612 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 202 ανήλικοι.

    Αναλυτικά:

    • Από τον Προμαχώνα: 500
    • Από Ευζώνους: 27
    • Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 35
    • Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 49 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 1.

    Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 11.350 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 3.680 ανήλικοι.

    Ουκρανία: Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες από θραύσματα ρωσικού πυραύλου

    Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν όταν θραύσματα ρωσικού πυραύλου έπεσαν σε κτίριο κατοικιών στο βόρειο τμήμα του Κιέβου σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

    Η υπηρεσία επεσήμανε σε ανακοίνωσή της ότι 12 άνθρωποι διασώθηκαν και 98 απομακρύνθηκαν από το πενταώροφο κτίριο.

    Νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας είχε δηλώσει στο Reuters ότι μια έκρηξη ακούστηκε στο βόρειο τμήμα του Κιέβου σήμερα το πρωί και στη συνέχεια υψώθηκε καπνός στον ουρανό.

    Ρωσία: Οι αυτονομιστές «σφίγγουν τον κλοιό» στη Μαριούπολη

    Οι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη με τη βοήθεια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti.

    Το υπουργείο πρόσθεσε ότι συγκρούσεις μαίνονται στο κέντρο της πόλης-λιμάνι που βρίσκεται στην Αζοφική θάλασσα.

    «Στη Μαριούπολη οι μονάδες της (αυτοανακηρυχθείσας) Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, με τη στήριξη των ρωσικών ενοπλων δυνάμεων, σφίγγουν τον κλοιό και μάχονται εναντίον των εθνικιστών στο κέντρο της πόλης», επισήμανε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

    Παράλληλα, ο Κονασένκοφ υποστήριξε ότι οι αυτονομιστές αντάρτες «έχουν απελευθερώσει περισσότερο από το 90% του εδάφους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ».

    Ρωσία: Δημιούργησε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την περιοχή Ντονμπάς

    Η Ρωσία έχει δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντοντέτσκ, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Interfax.

    Ισχυρές εκρήξεις στη Λβιβ

    Ρωσικοί «πύραυλοι» έπληξαν σήμερα τη συνοικία του αεροδρομίου της Λβιβ (δυτικά), μεγάλης ουκρανικής πόλης κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, ανακοίνωσε ο δήμαρχός της Αντρίι Σάντοβι.

    «Πύραυλοι έπληξαν τη συνοικία του αεροδρομίου της Λβιβ», ανέφερε ο δήμαρχος μέσω Facebook, διαβεβαιώνοντας ότι δεν χτυπήθηκε το ίδιο το αεροδρόμιο.

    Οι αρχές αποτιμούν την κατάσταση και θα δώσουν αργότερα νεότερα, πρόσθεσε.

    Νωρίτερα, ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε πως ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις στην πόλη.

    Την ίδια ώρα αυτονομιστές ηγέτες στην περιφέρεια Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας κατήγγειλαν ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν με το πυροβολικό πέντε κοινότητες στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατίας τους τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

    Εργοστάσιο σιδηροκράματος υπέστη ζημιές και η ηλεκτροδότησή του έχει κοπεί, είπε εκπρόσωπος της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο. Δεκαοκτώ σπίτια και βρεφονηπιακός σταθμός επίσης υπέστησαν ζημιές από τα πλήγματα, πρόσθεσε.

    Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

    Διαβάστε επίσης

    Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα υποστηρίζει ότι η αλήθεια βρίσκεται στο OPEN



    ΣΧΟΛΙΑ