• Διεθνής πολιτική

    Βλαντίμιρ Πούτιν: Δεν θα παραστεί στην G20 ο Ρώσος Πρόεδρος

    • NewsRoom
    Βλαντιμίρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσίας

    Βλαντίμιρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσίας


    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πρόκειται να παραστεί στην Σύνοδο των G20 που θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Το Κρεμλίνο επιδιώκει να προστατεύσει τον πρόεδρο από πιθανές εντάσεις σε υψηλό επίπεδο που απορρέουν από την εισβολή στην Ουκρανία.

    Η απόφαση Πούτιν, που αναμενόταν μήνες, φαίνεται πως αποσκοπεί στην παράκαμψη πιθανών αντιπαραθέσεων με άλλους ηγέτες, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που έχει χαρακτηρίσει «εγκληματία πολέμου» τον Ρώσο πρόεδρο. Για το Κρεμλίνο, επίσης, υπήρχε ο κίνδυνος να απομονωθεί ο Πούτιν και από τους Ευρωπαίους ηγέτες, στο πλαίσιο της συνόδου που θα διεξαχθεί στις 15-16 Νοεμβρίου στο Μπαλί της Ινδονησίας.

    Αντιπρόσωπος του Πούτιν ο Λαβρόφ

    Η Ρωσία θα στείλει τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη θέση του Πούτιν, είπε μια από τις πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών και του Κρεμλίνου δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό.

    Ο Μπάιντεν τον Μάρτιο είχε πει ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποβληθεί από τους G20 σε αντίποινα της εισβολής που πυροδότησε τη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο αρνήθηκε να αποσύρει την πρόσκληση προς τον Πούτιν, καθώς η χώρα του, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία των G20, προσπάθησε να διατηρήσει ουδέτερη θέση. Αντίθετα, κάλεσε και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής ως προσκεκλημένο, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα λάβει μέρος εάν παρευρεθεί ο Πούτιν.

    «Ο στόχος είναι να συναντηθούν Πούτιν και Μπάιντεν»

    Ρώσοι αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι η σύνοδος θα επιτρέψει στον Πούτιν να έχει άτυπες επαφές με ομολόγους του, αλλά έγινε σαφές ότι αυτό δεν επρόκειτο να συμβεί, σύμφωνα με τον Αντρέι Κορτούνοφ, επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων. «Ο στόχος είναι να συναντηθούν Πούτιν και Μπάιντεν, αλλά ο Μπάιντεν δεν φαίνεται έτοιμος», είπε.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι δεν θα συναντούσε τον Πούτιν για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι ήταν πρόθυμος να συνομιλήσει μόνο για την απελευθέρωση των φυλακισμένων Αμερικανών πολιτών στη Ρωσία, ως μέρος μιας πιθανής ανταλλαγής κρατουμένων. Ωστόσο, θα ήταν αδύνατο να αποκλειστεί μια τυχαία συνάντηση εάν οι δύο ηγέτες διασταυρώνονταν ο ένας τον άλλον στη σύνοδο κορυφής.

    Διαβάστε επίσης

    Ντονμέζ: «Το τουρκολιβυκό μνημόνιο ανοίγει νέους ορίζοντες για την Τουρκία»

    Αποσύρονται οι Ρώσοι από τη Χερσώνα – Εκκενώνουν τα δυτικά του Δνείπερου (upd)

    Βρετανία: Υπέρ τη διενέργειας απεργίας οι νοσοκόμες του NHS



    ΣΧΟΛΙΑ