• Διεθνής πολιτική

    Βρετανία: Υπέρ τη διενέργειας απεργίας οι νοσοκόμες του NHS

    • NewsRoom


    Οι νοσοκόμες στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία ψήφισαν υπέρ της διενέργειας απεργίας, κάτι που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση στην ιστορία των 106 χρόνων του Βασιλικού Κολλεγίου Νοσηλευτικής (RNC), όπως αναφέρει το Reuters. Σε ένα νέο χτύπημα στο ήδη επιβαρυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, η πλειοψηφία των νοσοκόμων που απασχολούνται στο NHS υποστηρίζουν την ανάληψη δράσης λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των ασθενών και καθώς επιδιώκουν αύξηση των μισθών τους κατά 5% πάνω από τον πληθωρισμό.

    Σε πολλά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας θα πραγματοποιηθούν απεργίες, μεταξύ των οποίων το Guys and St Thomas, όπου νοσηλεύτηκε ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατά το αρχικό στάδιο της πανδημίας Covid-19, το Royal Infirmary του Εδιμβούργου και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουαλίας στο Κάρντιφ. Οι απεργίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους και να διαρκέσουν έως τον Μάιο του 2023, ανέφερε το RCN σε ανακοίνωσή του. Η ιστορική ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε μετά τη δυσαρέσκεια των νοσηλευτών όταν η κυβέρνηση τους προσέφερε τον Ιούλιο ένα πακέτο που θα έβλεπε τη μέση αμοιβή των νοσηλευτών να αυξάνεται κατά 4%.

    Σαρώνουν οι απεργίες την Αγγλία

    Οι απεργίες σαρώνουν αυτή τη στιγμή όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, από τους σιδηροδρόμους μέχρι τα λιμάνια, καθώς ο χειρότερος πληθωρισμός των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών διαβρώνει το πραγματικό εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων.

    Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας της χώρας δέχονται ιδιαίτερες πιέσεις καθώς η πανδημία Covid-19 εισέρχεται στον τρίτο χρόνο της και πολλά νοσοκομεία αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες λίστες αναμονής των ασθενών που χρειάζονται θεραπεία και τα γεμάτα τμήματα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών. Η απεργία θα πραγματοποιηθεί μόνο σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης που πληρούσαν τις σχετικές νομικές απαιτήσεις, αλλά θα επηρεαστεί η πλειονότητα των εργοδοτών του NHS, δήλωσε η RCN.

    “Ο θυμός έχει γίνει δράση – τα μέλη μας λένε ότι φτάνει πια”, δήλωσε ο Pat Cullen, Γενικός Γραμματέας και Διευθύνων Σύμβουλος του RCN. “Τα μέλη μας δεν θα ανεχτούν πλέον ένα οικονομικό μαχαίρι στο σπίτι και μια άδικη αντιμετώπιση στην εργασία”.

    Η ψηφοφορίια

    Η Unison διεξάγει επί του παρόντος ψηφοφορία για 350.000 άλλους εργαζόμενους του NHS σε όλη την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία για απεργία για τους μισθούς. Το Βασιλικό Κολέγιο Μαιών και η Chartered Society of Physiotherapy διοργανώνουν επίσης ψηφοφορίες για τα μέλη τους τον Νοέμβριο, αυξάνοντας την πιθανότητα το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίσει συντονισμένες απεργίες σε διάφορα συνδικάτα υγείας.

    Έρευνα της London Economics τον Οκτώβριο έδειξε ότι οι έμπειροι νοσηλευτές κατέγραψαν μείωση μισθών κατά 20% σε πραγματικούς όρους τα τελευταία 10 χρόνια, με το προσωπικό να εργάζεται δωρεάν το ισοδύναμο μιας ημέρας την εβδομάδα. Η διάβρωση των μισθών καθιστά δυσκολότερες τις προσλήψεις με χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Διαβάστε επίσης

    Γερμανικό «μπλόκο» στις κινεζικές επενδύσεις σε γερμανικές εταιρείες μικροτσίπ

    Ζαχάροβα: Σύντομα θα υπάρξουν διαβουλεύσεις ΗΠΑ – Ρωσίας

    Σουηδία: Αποσυνδέθηκε πυρηνικός αντιδραστήρας



    ΣΧΟΛΙΑ