• Διεθνής πολιτική

    Αποσύρονται οι Ρώσοι από τη Χερσώνα – Εκκενώνουν τα δυτικά του Δνείπερου (upd)

    • NewsRoom
    Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου με στρατιωτική στολή

    Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου


    Εντολή προς τον ρωσικό στρατό να εκκενώσει ολόκληρη τη δυτική ακτή του ποταμού Δνείπερου έδωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκου.

    Πρόκειται για μία σημαντική κίνηση υποχώρησης, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν προς την Χερσώνα, η οποία βρίσκεται στην δυτική όχθη, στο δέλτα του ποταμού.

    O στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σχολιάζοντας στην τηλεόραση ανέφερε πως δεν ήταν πλέον δυνατό να διατηρηθεί η τροφοδοσία της πόλης Χερσώνας.

    «Θα σώσουμε τις ζωές των στρατιωτών μας και τη μαχητική ικανότητα των μονάδων μας. Το να τις κρατάμε στη δεξιά (δυτική) όχθη είναι μάταιο. Μερικοί από αυτούς μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλα μέτωπα», είπε ο Σουροβίκιν.

    Από την πλευρά του ο Σοϊγκού απάντησε: «Συμφωνώ με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις σας. Συνεχίστε με την απόσυρση των στρατευμάτων και λάβετε όλα τα μέτρα για τη μεταφορά δυνάμεων πέρα ​​από τον ποταμό.»

    Νωρίτερα σήμερα, σκοτώθηκε ο διορισμένος από τη Ρωσία αναπληρωτής επικεφαλής της Χερσώνας, Κίριλ Στρεμούσοφ, με την Ρωσία να υποστηρίζει πως πέθανε κατά τη διάρκεια αυτοκινητιστικού δυστυχήματος. Την ίδια ώρα, ωστόσο, εικόνες στο διαδίκτυο έδειχναν την γέφυρα Darivka, στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο ανατολικά έξω από την πόλη της Χερσώνας, να έχει καταρρεύσει έπειτα από βομβαρδισμό.

    Άλλες πληροφορίες ήθελαν μονάδες του ρωσικού στρατού στην περιοχή να έχουν υποστεί βαρύτατες απώλειες, που σχεδόν τις αποδιοργάνωσαν.

    Ο Στρεμούσοφ, την περασμένη Πέμπτη δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας είναι πιθανό να εγκαταλείψουν τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, όπου η Μόσχα εκκενώνει πολίτες τις τελευταίες εβδομάδες. Λίγες ώρες αργότερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμιρ Πούτιν ανέφερε ότι οι άμαχοι στην ουκρανική επαρχία της Χερσώνας πρέπει να εγκαταλείψουν τη ζώνη των συγκρούσεων με επιχείρηση εκκένωσης, ανέφερε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA και αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters.



    ΣΧΟΛΙΑ