• Διεθνής πολιτική

    Τζεντιλόνι: Ρεαλιστικό να υπάρχει οριστική απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης μετά τον Ιούλιο

    Gentiloni ιταλία Ρώμη

    Paolo Gentiloni, Επίτροπος Οικονομικών ΕΕ, πρώην πρωθυπουργός Ιταλίας


    Ρεαλιστικό χαρακτηρίζει το σενάριο να υπάρξει οριστική απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης κατά το πρώτο διάστημα της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ, που ξεκινά τον Ιούλιο, ο ιταλός επίτροπος της Κομισιόν για θέματα οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

    Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, οι ανησυχίες πυο έχουν εκφράσει η Αυστρία, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία για την πρόταση της Κομισιόν των 750 δισ. ευρώ είναι «εύλογες».  Κυρίως επειδή τα 500 δισ. ευρώ από αυτό το ποσό θα διατεθούν ως μη επιστρεπτέες ενισχύσεις σε περιοχές και επιχειρήσεις που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορονοϊού. Ωστόσο, εκφράζει όμως την πεποίθηση ότι μπορούν να ξεπεραστούν οι ενστάσεις των τεσσάρων χωρών έτσι ώστε να συμπεριληφθούν τα 750 δισ. ευρώ στο μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ της περιόδου 2021-2027.

    Όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, o κ. Τζεντιλόνι εκτιμά πως  η ύφεση στην Ευρώπη που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού έφτασε στο ναδίρ. Με την άρση των περιορισμών καλυτερεύει σταδιακά και η οικονομική κατάσταση, ωστόσο εξακολουθεί να επικρατεί αβεβαιότητα.  «Η ευρωπαϊκή οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται, μόνο όταν επιστρέψει η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών», αναφέρει.

    Παράλληλα, ο ο κ. Τζεντιλόνι χαρακτηρίζει το πρόσφατο γερμανικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας ως ένδειξη «πολιτικού θάρρους». Η δε μείωση του ΦΠΑ από 19% στο 16% στη Γερμανία «είναι ακριβώς αυτό που έχουμε ανάγκη», δηλώνει, για να προσθέσει πως «η ευρωπαϊκή οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει, αν δεν αναπτύσσεται ξανά αισθητά η γερμανική και αντιστρόφως».



    ΣΧΟΛΙΑ