• Διεθνής πολιτική

    Τσεχία: Σχέδιο για σταδιακή επαναλειτουργία καταστημάτων και εστιατορίων μέσα σε διάστημα επτά εβδομάδων

    • NewsRoom


    Το σχέδιό της για την σταδιακή επαναλειτουργία καταστημάτων και εστιατορίων ανακοίνωσε η  τσεχική κυβέρνηση. Το σχέδιο προβλέπει την σταδιακή επαναλειτουργία τους μέσα σε ένα χρονικό διάστημα επτά εβδομάδων.

    Τα μικρά μαγαζιά θα ξανανοίξουν στις 20 Απριλίου, τα μεγαλύτερα καταστήματα στις 11 Μαΐου και εστιατόρια και εμπορικά κέντρα στις 8 Ιουνίου, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο.

    Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Άνταμ Βόιτετς δήλωσε ότι το σχέδιο θα εξαρτάται από την τήρηση των κανόνων υγιεινής και θα υπόκειται σε αξιολογήσεις της εξάπλωσης της Covid-19.

    Το κράτος με πληθυσμό 10,7 εκατομμύρια, ήταν μεταξύ των πρώτων στην Ευρώπη που κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Μάρτιο και επέβαλε μερικούς από τους αυστηρότερους περιορισμούς στη δημόσια ζωή για να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού, όταν ο επιβεβαιωμένος αριθμός κρουσμάτων ήταν ακόμη κάτω από 200.

    Μέχρι σήμερα, η χώρα έχει ανακοινώσει 6.101 κρούσματα, εκ των οποίων 161 θανάτους. Τα περιοριστικά μέτρα μείωσαν τον αριθμό των νέων κρουσμάτων σε λιγότερα από 300 ημερησίως τις τελευταίες 10 ημέρες και ο αριθμός των εισαγωγών σε νοσοκομεία είναι κάτω από τη μέγιστη δυναμικότητα του συστήματος υγείας.

    Το σχέδιο προβλέπει μερική επανέναρξη των σχολείων, κυρίως για εξετάσεις. Η κανονική εκπαίδευση δεν θα ξαναξεκινήσει πριν από το νέο ακαδημαϊκό έτος του Σεπτεμβρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ