• Διεθνής πολιτική

    Τσαβούσογλου: Μετά τον σεισμό ανοίξαμε νέα σελίδα με την Ελλάδα

    • NewsRoom
    Νίκος Δένδιας - Μεβλούτ Τσαβούσογλου

    Νίκος Δένδιας – Μεβλούτ Τσαβούσογλου


    Τον θετικό αντίκτυπο της αλληλεγγύης που προσέφερε η Ελλάδα στην Τουρκία, μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ επιβεβαίωσε και σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν στην Άγκυρα.

    Σε νέα φάση φαίνεται πως μπαίνουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τη «διπλωματία των σεισμών» να αντικαθιστά το πολεμικό κλίμα που κυριαρχεί μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το Ισραήλ για τη στήριξη που προσέφερε, κάνοντας παράλληλα ειδική αναφορά και στην Ελλάδα.

    «Με τον σεισμό ανοίξαμε μια νέα σελίδα με την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

    Hurriyet: «Efharisto poli file»

    Σε μια δημοσίευση έτσι όπως δε μας συνηθίζει προχώρησε η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

    Με πρωτοσέλιδο τίτλο «EFHARISTO POLI FILE» και μία φωτογραφία δύο διασωστών (ενός Τούρκου και ενός Έλληνα) να αγκαλιάζονται, η Hyrriyet ευχαριστεί την Ελλάδα για τη συνδρομή και τη βοήθεια προς τις περιοχές που έπληξε ο φονικός σεισμός των 7,8 ρίχτερ.

    Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται στην επιστροφή των δύο ομάδων της ΕΜΑΚ στην Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους, λέγοντας: «Τους υποδέχθηκαν σαν ήρωες».

    Ενώ έκανε εκτενέστερη αναφορά στο έργο της ΕΜΑΚ στην Τουρκία, στους επικεφαλής της Ομάδας και όσα διαδραματίστηκαν κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

    Το δημοσίευμα προβάλλει επίσης τη δήλωση του επικεφαλής της 1ης ΕΜΑΚ στα ΜΜΕ, Δημήτρη Ρούσσου ο οποίος ανέφερε: «Ό,τι κάνουμε για τη χώρα μας, το ίδιο κάναμε και για την Τουρκία».

    Το σημερινό πρωτοσέλιδο της Hurriyet
    Το σημερινό πρωτοσέλιδο της Hurriyet

    Αλλαγή σελίδας στις σχέσεις των δύο χωρών;

    Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια ήταν αυτή που έβαλε ξανά στις ράγες τη «διπλωματία των σεισμών» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

    Ήδη, από το αεροδρόμιο, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν θερμό εναγκαλισμό, ενώ στις δηλώσεις τους έδειξαν ότι Αθήνα και Άγκυρα είναι ενδεχομένως πρόθυμες να περάσουν σε μια νέα φάση των διμερών σχέσεων.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Αντιόχεια, συνοδευόμενος από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τα μέλη της ελληνικής αποστολής βοήθειας, η οποία επιχειρεί σε περιοχές που υπέστησαν τεράστια καταστροφή εξαιτίας του σεισμού 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου.

    Ακόμα, επισκέφτηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αντιόχεια, όπου ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στις προσπάθειες απεγκλωβισμού και διάσωσης, καθώς και για τις ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια.

    Δίνοντας το «στίγμα» των προθέσεών τους, αλλά και τον συμβολισμό της επίσκεψης-«εξπρές» Δένδια στην Τουρκία, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν θα πρέπει να περιμένουν σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές, προκειμένου να βελτιώσουν τις μεταξύ τους σχέσεις.

    «Ευχαριστούμε την Ελλάδα για τη βοήθεια» τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας: «Ελπίζω ότι θα καταβάλλουμε προσπάθειες, για να λύσουμε τις διαφορές μας μέσω διαλόγου».

    «Σε τέτοιες δύσκολες ημέρες φαίνονται οι καλοί γείτονες» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό, για να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις».

    «Ευχαρίστησα τον Νίκο Δένδια, υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του ελληνικού κράτους και του ελληνικού λαού μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που προσέφεραν βοήθεια στην Τουρκία. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ένας γείτονας που τείνει χείρα βοηθείας, είναι ένας πραγματικός γείτονας», είχε γράψει σε ανάρτηση στο twitter ο κ. Τσαβούσογλου.

    «Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τα θύματα του φονικού σεισμού» είπε από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας, που αναφέρθηκε στις προσπάθειες διάσωσης που κατέβαλε η ΕΜΑΚ.

    «Eίμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τις ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από τους Έλληνες διασώστες και για τις πάρα πολλές ζωές που σώθηκαν από τους Ευρωπαίους διασώστες, γιατί είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε Αυστριακούς και Ολλανδούς διασώστες. 205 ζωές σώθηκαν από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων» είπε ο κ. Δένδιας.

    Ενώ προσέθεσε: «Η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει την Τουρκία δεν σταματά εδώ». Όπως είπε, έχει εντολή από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να κάνει η Ελλάδα ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία, είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ΕΕ.

    Σε δικό του tweet μετά την επίσκεψη στην Αντιόχεια, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, έγραψε ότι συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του πως «δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές, για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

    Διαβάστε επίσης:

    Σεισμός στην Τουρκία: Ο Ν. Δένδιας είναι ο πρώτος ΥΠΕΞ χώρας της ΕΕ στις σεισμόπληκτες περιοχές, λέει η Rai

    Δένδιας – Τσαβούσογλου: «Δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας» (Βίντεο)



    ΣΧΟΛΙΑ