• Διεθνής πολιτική

    Τσαβούσογλου: Απείλησε τον Ερντογάν ότι θα παραιτηθεί για την κρίση με τους πρέσβεις

    • NewsRoom
    Τσαβούσογλου: Απείλησε τον Ερντογάν ότι θα παραιτηθεί για την κρίση με τους πρέσβεις

    Μεβλούτ Τσαβούσογλου – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Με παραίτηση από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών φέρεται να απείλησε τον Ταγίπ Ερντογάν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη διπλωματική κρίση που προέκυψε αναφορικά με τους δέκα πρέσβεις, οι οποίοι ζήτησαν την απελευθέρωση του κρατούμενου Οσμάν Καβαλά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η τουρκική έκδοση της Deutsche Welle, ο Τσαβούσογλου, ο οποίος βρισκόταν στη Νότια Κορέα όταν ο Ερντογάν έκανε τις δηλώσεις, φέρεται να ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο να καθυστερήσει τις αποφάσεις του έως τη Δευτέρα, οπότε και θα είχαν την ευκαιρία να το συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως και άλλωστε έγινε.

    Ο Τσαβούσογλου φέρεται να είπε στον Ερντογάν πως «αν οι πρέσβεις χαρακτηριστούν persona non grata, θα αναγκαστώ να αποχωρήσω από το υπουργείο», με τον Τούρκο πρόεδρο να απαντά ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό.

    Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ήταν εξαρχής σε δυσχερή θέση, καθώς από τη μία πλευρά έπρεπε να υλοποιήσει την απόφαση του προέδρου, από την άλλη να τον πείσει να μην υλοποιήσει τις απειλές του, λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο των ηγετών του G20 στη Ρώμη στις 30 και 31 Οκτωβρίου.

    Παρεμβάσεις και από το AKP

    Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, για το θέμα των δέκα πρέσβεων υπήρξαν, επίσης, παρεμβάσεις από μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), τα οποία προειδοποίησαν για τις συνέπειες που θα είχε η απόφαση αυτή στις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς.

    Σημειώνεται ότι χθες, οι 10 πρέσβεις προχώρησαν σε κοινή δήλωση με βάση την οποία δήλωναν ότι σέβονται και τηρούν το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης για το διπλωματικό πρωτόκολλο, σχετικά με την μη παρέμβαση στα εσωτερικά του κράτους στο οποίο υπηρετούν και τον σεβασμό στο νομοθετικό και ρυθμιστικό του πλαίσιο.

    Ζήτησαν να βρεθεί συμβιβαστική λύση στο ζήτημα και στη συνέχεια έγιναν από την προεδρία και το υπουργείο Εξωτερικών επαφές με τις πρεσβείες με το μήνυμα πως δεν θα πρέπει να αναμειγνύονται στα εσωτερικά θέματα της Τουρκίας.

     Διαβάστε επίσης:

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να προωθεί το κράτος δικαίου στην Τουρκία

    Μέγαρο Μαξίμου: Χρονοδιάγραμμα για μισθολογικές αυξήσεις και το 2022;



    ΣΧΟΛΙΑ