Διεθνής πολιτική

Τούρκος διαμεσολαβητής: Υπό επεξεργασία η συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων Ρωσίας-Ουκρανίας

  • NewsRoom
Σερέφ Μαλκότς

Σερέφ Μαλκότς


Η Ρωσία και η Ουκρανία εργάζονται για την επίτευξη μιας μεγάλης συμφωνίας ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου, η οποία θα αφορά συνολικά 1.000 ανθρώπους, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος διαμεσολαβητής Σερέφ Μαλκότς.

Η Ρωσίδα Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Τατιάνα Μοσκάλκοβα και ο Ουκρανός ομόλογός της Ντμίτρο Λούμπινετς συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης επιτρόπων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα.

«Ο διαμεσολαβητής της Ουκρανίας παρέδωσε στη Ρωσία έναν κατάλογο με 800 ανθρώπους και η Ρωσίδα διαμεσολαβήτρια έδωσε έναν κατάλογο με 200 άτομα ( για ανταλλαγή)», δήλωσε ο Μαλκότς στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι διαμεσολαβητές της Ρωσίας και της Ουκρανίας αντήλλαξαν τους καταλόγους κατά τη συνάντησή τους στην οποία παρευρίσκετο και ο ίδιος, δήλωσε προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να δημιουργήσει έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» στην Κωνσταντινούπολη για οποιαδήποτε παρόμοια ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα συζήτησαν μεταξύ άλλων θεμάτων την ανταλλαγή ανδρών που τραυματίστηκαν στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες ανταλλαγές αιχμαλώτων πολέμου, με πιο πρόσφατη αυτή στις 8 Ιανουαρίου, κατά την οποία αντηλλάγησαν εκατοντάδες αιχμάλωτοι πολέμου, που διανύει πλέον τον 11ο μήνα του.

Διαβάστε επίσης

Ερντογάν: Σουηδία και Φινλανδία πρέπει να στείλουν έως και 130 “τρομοκράτες” στην ΤουρκίαΣΧΟΛΙΑ