Έντονη και άμεση ήταν η αντίδραση της Τουρκίας στις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την δημιουργία δύο εθνικών πάρκων στις Κυκλάδες και στο Ιόνιο, υποστηρίζοντας πως η πρωτοβουλία δεν παράγει νομικά αποτελέσματα στα ζητήματα κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του υπενθυμίζει προηγούμενη ανακοίνωσή του (Απρίλιος 2024), υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν μεταβιβαστεί με διεθνείς συμφωνίες στην Ελλάδα όλοι οι γεωγραφικοί σχηματισμοί.

1

Η Άγκυρα ζητά να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, προτάσσοντας την ανάγκη συνεργασίας στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ανακοινώνει δε ότι και η ίδια θα παρουσιάσει αντίστοιχα έργα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Παράλληλα, τονίζει ότι η εργαλειοποίηση της περιβαλλοντικής ατζέντας για ζητήματα κυριαρχίας δεν θα έχει αποτέλεσμα. Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για συνεργασία, εφόσον η προσέγγιση είναι «ειλικρινής και ολιστική», εντός του πνεύματος της Διακήρυξης των Αθηνών (Δεκ. 2023) για τις φιλικές σχέσεις και την καλή γειτονία.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Η Ελλάδα κήρυξε δύο Θαλάσσια Πάρκα στις 21 Ιουλίου 2025, το ένα στο Αιγαίο Πέλαγος και το άλλο στο Ιόνιο Πέλαγος. Αμέσως μετά την ανακοίνωση αυτής της πρωτοβουλίας από την Ελλάδα πέρυσι, το Υπουργείο μας εξέδωσε δήλωση στις 9 Απριλίου 2024, επαναλαμβάνοντας ότι τα Θαλάσσια Πάρκα που θα κηρυχθούν στο Αιγαίο Πέλαγος δεν θα έχουν νομικές συνέπειες στο πλαίσιο διασυνδεδεμένων ζητημάτων του Αιγαίου μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων γεωγραφικών σχηματισμών των οποίων η ιδιοκτησία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες.

Τα σημεία που αναφέρονται στη δήλωσή μας παραμένουν σε ισχύ σήμερα. Οι μονομερείς ενέργειες θα πρέπει να αποφεύγονται σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος. Το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ παράκτιων κρατών σε αυτές τις θάλασσες, συμπεριλαμβανομένων και περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η χώρα μας, ως παράκτιο κράτος στο Αιγαίο Πέλαγος, είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, επαναλαμβάνουμε ότι, όπως και στο παρελθόν, οι προσπάθειες αξιοποίησης παγκόσμιων αξιών όπως η προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο διασυνδεδεμένων ζητημάτων του Αιγαίου και ζητημάτων που αφορούν το καθεστώς ορισμένων νησιών, βραχονησίδων και υφάλων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες δεν θα αποδώσουν κανένα αποτέλεσμα σήμερα.

Η Τουρκία θα ανακοινώσει επίσης τα έργα της που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος στις θαλάσσιες περιοχές τις επόμενες ημέρες. Θα θέλαμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για να τονίσουμε ότι η Τουρκία διατηρεί τη θέση της ότι πρέπει να υιοθετηθεί μια ειλικρινής και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την επίλυση ζητημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο, την ισότητα και την καλή γειτονία, στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία της 7ης Δεκεμβρίου 2023, η οποία αντικατοπτρίζει το πνεύμα που και τα δύο μέρη επιθυμούν να διατηρήσουν στις σχέσεις τους με την Ελλάδα.

 

Διαβάστε επίσης 

Μαρινάκης για Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η φωνή της θάλασσας στην Ευρώπη»

ΔΥΠΑ: Έκλεισε η πλατφόρμα για το voucher 750 ευρώ – Πότε ξεκινούν τα μαθήματα και πότε καταβάλλονται τα χρήματα

Η Daily Mail εκθειάζει το «μοντέλο Πλεύρη» και καλεί την Βρετανία να παραδειγματιστεί – «Η Ελλάδα δεν είναι ξενοδοχείο»