• Διεθνής πολιτική

    Τουρκικό ΥΠΕΞ για Αλεξανδρούπολη: Απαντήσαμε στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας από Ελληνικά μαχητικά

    • NewsRoom


    Αποποιείται τις κατηγορίες για παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου το Τουρκικό ΥΠΕΞ, μετά το έντονο διάβημα της Αθήνας για τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη.

    Όπως  μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς δήλωσε πως Ελληνικά μαχητικά παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο στις 16 και 17 Μαΐου και πως η κίνηση της Τουρκίας ήταν μια «απαραίτητη απάντηση».

    «Αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στα δυτικά της Ίμβρου (Gökçeada) στις 16 Μαΐου 2022 και στα δυτικά της Enez στις 17 Μαΐου 2022. Η Πολεμική μας Αεροπορία έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις στις 18 Μαΐου 2022, σύμφωνα με τους κανόνες αμοιβαιότητας και εμπλοκής.

    Η Ελλάδα προσπαθεί για άλλη μια φορά να διαμορφώσει την αντίληψη της διεθνούς κοινής γνώμης εναντίον της χώρας μας χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε με τις δικές της προκλητικές ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, απορρίπτουμε παντελώς τους αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά της χώρας μας από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με την από 20 Μαΐου ανακοίνωσή του και καταδικάζουμε σθεναρά τις ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας.

    Για να μην ξανασυμβούν τέτοια επεισόδια, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και να προσεγγίσει σοβαρά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, που εδώ και ένα χρόνο αποφεύγει να συμμετάσχει στις συναντήσεις του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

    Διαβάστε επίσης:

    Τουρκικά μαχητικά πλησίασαν στα 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη – Οργισμένη αντίδραση ΥΠΕΞ

    Τουρκικά F-16, UAV και CN-235 προέβησαν σε 44 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στο Αιγαίου



    ΣΧΟΛΙΑ