• Διεθνής πολιτική

    Τουρκία: Προχωράει σε δοκιμές των S-400 την επόμενη εβδομάδα – Πιέσεις για την λίρα

    • NewsRoom


    Σε δοκιμές των αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 θα προχωρήσει την ερχόμενη εβδομάδα η Τουρκία, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές.

    H πολεμική αεροπορία της Τουρκίας δεν θα ενεργοποιήσει τις μπαταρίες του συστήματος, αλλά θα ελέγξει τον εξοπλισμό και την ετοιμότητα του στρατιωτικού προσωπικού στη Σινώπη στις όχθες τoυ Εύξεινου Πόντου, σημείωσαν οι πηγές.

    Eν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής Duvar η Άγκυρα έστειλε σήμερα τους S-400 στη Σινώπη ενώ εκδόθηκε NOTAM από το αεροδρόμιο της Σινώπης για αποκλεισμό του εναέριου χώρου για 10 ημέρες, ως τις 16 Οκτωβρίου.

    Στις δοκιμές θα χρησιμοποιηθούν ως στόχοι δέκα βρετανικής κατασκευής αεροσκάφη Banshee.

    Πιέσεις για τη τουρκική λίρα

    Νέες ισχυρές πιέσεις δέχεται η τουρκική λίρα, καθώς εντείνεται ο φόβος κυρώσεων λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δοκιμές των αντιπυραυλικών συστημάτων που αγόρασε προ μηνών από την Ρωσία.

    Συγκεκριμένα, η τουρκική λίρα χάνει έναντι του δολαρίου περίπου 0,45% στο 7,7950, ενώ νωρίτερα κατρακύλησε έως το 7,8. Το ευρώ κερδίζει 0,5% στο 9,1866.

    Επίσης, τις πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα εντείνουν και οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων σήμερα για το άνοιγμα των Βαρωσίων. Ενόψει και των επικείμενων εκλογών στο ψευδοκράτος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πλάι στον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε το άνοιγμα της περιοχής των Βαρωσίων την ερχόμενη Πέμπτη.

    «Συγχαίρω όλους τους Τουρκοκύπριους για αυτήν την όμορφη εξέλιξη. Γνωρίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα ενοχλήσει πολλά μέρη. Ευχόμαστε να καταστεί ανοιχτό το σύνολο της Αμμοχώστου για χρήση. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε υποστήριξη στις αρχές της ‘ΤΔΒΚ’ ως προς αυτό», ανέφερε μετά το τέλος της συνάντησής τους.

     



    ΣΧΟΛΙΑ