• Διεθνής πολιτική

    Τουρκία: Μπορούν οι συνεταιρισμοί να σώσουν τον Ερντογάν;

    Τουρκία: Μπορούν οι συνεταιρισμοί να σώσουν τον Ερντογάν;


    Βλέποντας τη δημοτικότητά του να κινδυνεύει, καθώς οι αυξήσεις τιμών αδειάζουν τις τσέπες των πολιτών, ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε να προσφύγει στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τα συνεταιριστικά παντοπωλεία…

    Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διευρύνει ένα δίκτυο καταστημάτων που διαχειρίζεται ένας αγροτικός συνεταιρισμός σε μια προσπάθεια να διατηρήσει υπό έλεγχο τις τιμές των τροφίμων, καθώς ο πληθωρισμός απειλεί τη δημοτικότητά του ενόψει των γενικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το 2023.

    Ο πληθωρισμός στην Τουρκία επιταχύνθηκε για τέταρτο μήνα στη σειρά τον Σεπτέμβριο, με τις τιμές να σημειώνουν αύξηση 19,58% σε ετήσια βάση, από 19,25% τον Αύγουστο. Η ετήσια αύξηση του κόστους των τροφίμων, που απαρτίζουν περίπου το 25% του καλαθιού του καταναλωτή, δεν μεταβλήθηκε σημαντικά (στο 28,79%) λόγω της αδυναμίας της λίρας, των προβλημάτων που υπάρχουν σε επίπεδο προσφοράς και των ξηρών καιρικών συνθηκών που επηρεάζουν τις συγκομιδές.

    «Οι αγορές που διαχειρίζονται οι Αγροτικοί Πιστωτικοί Συνεταιρισμοί είναι βολικές από άποψη τιμών και ποιότητας», φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet. «Έχουμε διατάξει να ανοίξουν περίπου 1.000 τέτοιες αγορές σε όλη τη χώρα». Μια τέτοια κίνηση θα βοηθήσει «να ισορροπήσει η αγορά», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

    Από συνεταιρισμοί… αλυσίδες καταστημάτων!

    Οι Αγροτικοί Πιστωτικοί Συνεταιρισμοί της Τουρκίας λειτουργούν σήμερα περίπου 500 παντοπωλεία σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους. Η αύξηση αυτού του αριθμού κατά 1.000 ακόμη καταστήματα θα μπορούσε να καταστήσει τον συνεταιρισμό ανταγωνιστή μεγάλων αλυσίδων, όπως η εισηγμένη BIM Birlesik Magazalar και η μη εισηγμένη A101 Yeni Magazacilik AS, οι οποίες, στο τέλος του 2020, είχαν 8.500 και 10.000 καταστήματα αντίστοιχα.

    Η ανακοίνωση του Ερντογάν ήρθε αφού η κυβέρνηση απείλησε ότι θα επιβάλλει πρόστιμα στις επιχειρήσεις που πωλούν ακριβά. Υπάλληλοι του υπουργείου Εμπορίου πήραν εντολή τον περασμένο μήνα να διερευνήσουν καταγγελίες περί υπερβολικής αύξησης των τιμών των τροφίμων στις χονδρεμπορικές αγορές σε μεγάλες τουρκικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και της Σμύρνης.

    Η κυβέρνηση επεξεργάζεται επίσης νομοθετικές αλλαγές για τη συγκράτηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα. Από τον Οκτώβριο, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που μπορεί να πετιούνταν στο αγρόκτημα θα ανεβαίνουν σε μια online αγορά, ενώ θα εφαρμοστεί κι ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τον καιρό ώστε να εντοπίζονται τυχόν προβλήματα σε επίπεδο προσφοράς. Υπάρχει επίσης η προοπτική θέσπισης φορολογικών κινήτρων και περισσότερων εμπορικών μέτρων. Η Τουρκία κατάργησε τους δασμούς στις εισαγωγές για τα σιτηρά και τις φακές στις 8 Σεπτεμβρίου.

    Πληθωρισμός; Ποιος πληθωρισμός;

    Ο δομικός πληθωρισμός, που παρακολουθεί η κεντρική τράπεζα, αυξήθηκε κατά 22 μονάδες βάσης στο 16,98% τον Σεπτέμβριο. Παρά την αύξηση των τιμών, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Σαχάπ Καβτσιόγλου, προχώρησε τον περασμένο μήνα σε αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων, έχοντας φροντίσει προηγουμένως να τονίσει στις κατευθύνσεις του για το μέλλον ότι αυτό που έχει σημασία είναι ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη ευμετάβλητα σε κόστος είδη όπως τα τρόφιμα. Είπε επίσης ότι ο ευρύτερος δείκτης τιμών επηρεάζεται από μεταβατικούς παράγοντες.

    Το κόστος των καυσίμων και των τροφίμων αυξάνεται παγκοσμίως και έρχεται να προστεθεί στις ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούν στα λιμάνια και στις ανεφοδιαστικές αλυσίδες, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τις πιέσεις για τις τιμές.

    Η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας για τα επιτόκια είναι στις 21 Οκτωβρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ