• Διεθνής πολιτική

    Το Ισραήλ προειδοποιεί: «Παγκόσμιο ζήτημα» θα είναι το καθεστώς της Γάζας μετά την επίθεση

    • NewsRoom
    Λωρίδα της Γάζας - Πόλεμος στο Ισραήλ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε σήμερα ότι το καθεστώς της Λωρίδας της Γάζας μετά τη σχεδιαζόμενη επίθεση του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα θα είναι «παγκόσμιο ζήτημα» για συζήτηση από Ισραηλινούς πολιτικούς και με άλλες χώρες.

    «Έχουμε όλα τα πιθανά σενάρια κατάληξης», δήλωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το Ισραήλ σχεδιάζει να παραμείνει και να κυβερνήσει τη Γάζα μετά τη χερσαία εισβολή του.

    «Το υπουργικό συμβούλιο συζητά επίσης πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτό … αυτό είναι επίσης παγκόσμιο ζήτημα, πώς θα είναι η κατάσταση στην περιοχή αυτή», δήλωσε.

    Το Ισραήλ σχεδιάζει χερσαία επίθεση στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα ως απάντηση στην αιματηρή επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης σε πόλεις και κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

    Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς που έχουν πραγματοποιήσει ποτέ στον αποκλεισμένο, πολιορκημένο θύλακα μετά το χτύπημα της Χαμάς και συγκεντρώνουν χερσαία στρατεύματα για την επίθεση.

    Το 2005, το Ισραήλ αποχώρησε από τη Γάζα, την οποία είχε καταλάβει από την Αίγυπτο το 1967. Επέβαλε αποκλεισμό το 2007 όταν η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία στον θύλακα. Το μοναδικό πέρασμα στη Γάζα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ συνορεύει με την Αίγυπτο.

    Ο Χάγκαρι δήλωσε ότι ο στρατός «παρουσίασε επιχειρησιακό σχέδιο» στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αλλά δεν προχώρησε σε άλλες λεπτομέρειες.

    «Η Γάζα συνορεύει με άλλες χώρες … Άρα όταν λέμε πράγματα για το τελικό καθεστώς, θα συνδυάζουν αυτά που επιτάσσονται σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο», δήλωσε ο Χάγκαρι.

    Διαβάστε επίσης:

    Συναγερμός στην Αθήνα για την Ιταλία – Πώς η Μελόνι «απειλεί» τα νέα μέτρα στήριξης

    Η Χαμάς δημοσίευσε το πρώτο βίντεο με όμηρο από το Ισραήλ: «Είμαι η Μάγια, πάρτε με από εδώ»

    Ισραήλ: Επίσκεψη Μπάιντεν την Τετάρτη – Τι σκοπεύει να κάνει



    ΣΧΟΛΙΑ