• Διεθνής πολιτική

    Μπάιντεν: Μπαράζ επαφών σε Ισραήλ και Ιορδανία για αποκλιμάκωση της κρίσης

    • Μαρία Βε
    Τζο Μπάιντεν-Μπένζαμιν Νετανιάχου

    Τζο Μπάιντεν – Μπένζαμιν Νετανιάχου


    Επίσκεψη στο Ισραήλ θα πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να συνομιλήσει εκ του σύνεγγυς με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τονίζοντας ξανά πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Άντονι Μπλίνκεν.

    Ο Μπάιντεν έχει σκοπό να εκφράσει εκ νέου την αλληλεγγύη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις προετοιμασίες του για να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της Χαμάς, ανέφερε ο Μπλίνκεν.

    Απελευθέρωση των ομήρων

    Όπως μετέδωσε το BBC, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ τόνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα προσπαθήσει επίσης να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που έχει συλλάβει η  τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς.

    Ο Άντονι Μπλίνκεν επεσήμανε, ότι ο Τζο Μπάιντεν θα πάει εκεί για να μάθει επίσης πώς το Ισραήλ θα διεξάγει τις επιχειρήσεις του με τρόπο που να ελαχιστοποιεί τις απώλειες μεταξύ των αμάχων και να επιτρέπει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ώστε να μην ωφελείται η Χαμάς.

    “Στρατηγικής σημασίας”

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε χθες ότι ενδεχόμενη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ θα είναι “στρατηγικής σημασίας”.

    Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για ενδεχόμενη επίσκεψη του Μπάιντεν, την οποία ισραηλινά μέσα ενημέρωσης θεωρούν πιθανή αυτήν την εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι απάντησε ότι μια “επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ έχει στρατηγική σημασία”.

    “Η στρατηγική της σημασία είναι για όλη τη Μέση Ανατολή όπως και ο αντίκτυπος που ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών έρχεται στο Ισραήλ σε καιρό πολέμου”, δήλωσε ο Χαγκάρι.

    Δεύτερη ομάδα κρούσης

    Σύμφωνα με νέες πληροφορίες που έκανε γνωστές ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, οι ΗΠΑ αναπτύσσουν και δεύτερη ομάδα κρούσης, με το USS Eisenhower να κινείται με κατεύθυνση την ανατολική Μεσόγειο, όπου ήδη βρίσκεται εκεί η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford «για την αποτροπή εχθρικών ενεργειών εναντίον του Ισραήλ».

    Παράλληλα, εκατοντάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από διάφορες χώρες, περιμένουν στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου εδώ και μέρες, εν αναμονή μιας συμφωνίας για την ασφαλή παράδοσή τους στη Γάζα.

    Ο Μπάιντεν «Θα καταστήσει σαφές ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλους τους εταίρους μας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την παροχή κάποιου είδους ασφαλούς διόδου για τους αμάχους να βγουν εκτός», δήλωσε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον. Κίρμπι.

    Η ισχύς εν τη ενώσει

    Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου, που έχουν εμπλακεί σε μια “εταιρική σχέση” εν καιρώ πολέμου, παρά τις βαθιές πολιτικές διαφορές στην πορεία προς τη Μέση Ανατολή, ένωσαν τις δυνάμεις τους εναντίον της Χαμάς.

    Ο Μπάιντεν μάλιστα έχει δώσει στο Ισραήλ “αμέριστη υποστήριξη”, ενώ τόνισε την ανάγκη να αποτραπεί μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

    Την ίδια στιγμή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι 29 πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, ενώ 15 πολίτες και ένας νόμιμος κάτοικος αγνοούνται.

    Από την άλλη, το Ισραήλ έχει ορκιστεί να “εξολοθρεύσει τη Χαμάς”.

    Ο Μπάιντεν, σε αυτό του το ταξίδι, θα καταστήσει σαφές ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα και μάλιστα το καθήκον να υπερασπιστεί τον λαό του από τη Χαμάς και άλλους τρομοκράτες και να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους μετά από ώρες συνομιλιών με το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ.

    Επόμενος σταθμός το Αμμάν

    Στη συνέχεια ο Μπάιντεν θα πετάξει στο Αμμάν για συνομιλίες σχετικά με την επιτάχυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

    Εκεί, θα συναντηθεί με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος είναι από καιρό αντίθετος στη Χαμάς και του οποίου η οργάνωση ασκεί περιορισμένη αυτοδιοίκηση στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

    Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, το δεύτερο ταξίδι του Μπάιντεν σε εμπόλεμη ζώνη φέτος – επισκέφθηκε την Ουκρανία τον Φεβρουάριο – εγκυμονεί κάποιους κινδύνους.

    Στόχος του θα είναι να δείξει την αμερικανική αλληλεγγύη προς τον Νετανιάχου, ενώ θα προσπαθήσει να αποφύγει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο που θα εμπλέκει το Ιράν και τον Λιβανέζικο σύμμαχό του Χεζμπολάχ και τη Συρία.

    Σύμφωνα με τον Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπο του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Μπάιντεν στις συνομιλίες που θα έχει θα «επαναλάβει την πεποίθησή μας ότι η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τη μεγάλη πλειοψηφία του παλαιστινιακού λαού, που είναι επίσης θύμα» του πολέμου.

    Στην «παγίδα του Ισραηλινού αφηγήματος»

    Την παραμονή της επίσκεψής του Μπάιντεν στο Ισραήλ, η Χαμάς τονίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έπεσε «θύμα του ισραηλινού αφηγήματος», αποκαλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες «ένοχες σε αυτόν τον πόλεμο εναντίον του λαού μας».

    Ο Hazem Qassem, εκπρόσωπος της Χαμάς, υπογράμμισε ότι η στάση των ΗΠΑ απέναντι στον παλαιστινιακό λαό είναι «επιθετική», ενώ υποστήριξε ότι η επίσκεψη του Μπάιντεν είχε ως στόχο την παροχή οικονομικής και ηθικής υποστήριξης στο Ισραήλ, ενθαρρύνοντας το τελευταίο να «διαπράξει περισσότερες σφαγές κατά των Παλαιστινίων».

    Ειδικότερα, ο Qassem είπε στο CNN:

    «Δυστυχώς η αμερικανική κυβέρνηση και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έλαβαν πολύ επιθετικά μέτρα κατά του παλαιστινιακού λαού και έπεσαν στην «παγίδα του Ισραηλινού αφηγήματος».

    Η επίσκεψή του είναι μόνο για να στηρίξει τους Ισραηλινούς οικονομικά και ηθικά και να ενθαρρύνει τους Ισραηλινούς να διαπράξουν περισσότερες σφαγές κατά των Παλαιστινίων αδελφών μας, παιδιών και ηλικιωμένων».

    Επιπλέον, σημείωσε ότι ένας σημαντικός αριθμός απωλειών κατά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές την Τρίτη, ήταν άτομα που είχαν εγκαταλείψει τις βόρειες περιοχές της Γάζας προς τα νότια, με τα 2/3 των θυμάτων να είναι γυναίκες και παιδιά.

    Ωστόσο, το CNN δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει αυτά τα στοιχεία.

    Στο μεταξύ, η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο βίντεο μίας κοπέλας 21 ετών που από το Σάββατο 7 Οκτωβρίου κρατείται όμηρος από την τρομοκρατική οργάνωση.

    Πρόκειται για τη Μάγια Σαμ, η οποία συμμετείχε στο μοιραίο φεστιβάλ στη μεθόριο του Ισραήλ, όπου 260 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά την εισβολή των τρομοκρατών της Χαμάς.

    Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, τουλάχιστον 199 είναι οι όμηροι από το Ισραήλ, που η Χαμάς κρατά στα εδάφη της.

    «Εθνοκάθαρση» στη Γάζα λέει το Ιράν

    Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ είπε σήμερα  ότι εάν οι «ωμότητες» κατά της Γάζας συνεχίσουν, «οι μουσουλμάνοι και οι δυνάμεις της αντίστασης θα μπορούσαν να χάσουν την υπομονή τους» και κανείς δεν θα μπορούσε να αποτρέψει τις ενέργειές τους.

    «Ο κόσμος είναι μάρτυρας της εθνοκάθαρσης που πραγματοποιεί το σιωνιστικό καθεστώς», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Τεχεράνη.

    Να επισημανθεί ότι ο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει το Ιράν να «προσέχει» με τις ενέργειές του στην περιοχή, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχουν προειδοποιήσει την Τεχεράνη να μην επέμβει και να κλιμακώσει τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

    Το “mea culpa” του Μπαρ

    Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ο Ρόνεν Μπαρ, αρχηγός της Σιν Μπετ – της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ – ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχία της υπηρεσίας του να αποτρέψει την πολύνεκρη επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

    «Παρά τις ενέργειές μας, δυστυχώς το Σάββατο 7 Οκτωβρίου δεν καταφέραμε να προειδοποιήσουμε εγκαίρως, ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε την επίθεση», δήλωσε ο Μπαρ.

    «Ως επικεφαλής της υπηρεσίας, η ευθύνη για την αποτυχία είναι δική μου. Θα υπάρξει χρόνος για να διεξαγάγουμε έρευνες. Τώρα βρισκόμαστε σε πόλεμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Χαμάς δημοσίευσε το πρώτο βίντεο με όμηρο από το Ισραήλ: «Είμαι η Μάγια, πάρτε με από εδώ»

    Απειλεί το Ιράν: Θα ανοίξουν τις «πύλες της κόλασης» οι Ισραηλινοί αν κάνουν χερσαία επίθεση

    Η αλαζονεία δεν γνωρίζει κομματικά χρώματα



    ΣΧΟΛΙΑ