• Οικονομία

    Συναγερμός στην Αθήνα για την Ιταλία – Πώς η Μελόνι «απειλεί» τα νέα μέτρα στήριξης

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών


    Χαμόγελα έφερε στο Υπουργείο Οικονομικών η πορεία των φορολογικών εσόδων στο εννεάμηνο του 2023, καθώς σύμφωνα με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 44,98 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,1 δισ. ή κατά 7,5% έναντι του στόχου.

    Η αισιοδοξία πάντως είναι συγκρατημένη, καθώς υπάρχει έκδηλη ανησυχία για το ενδεχόμενο γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, με απρόβλεπτες οικονομικές επιπτώσεις. Ωστόσο, πηγές του οικονομικού επιτελείου βάζουν στο «κάδρο» και έναν ακόμα παράγοντα, που ακούει στο όνομα «Ιταλία».

    Οι παροχές εκτοξεύουν το έλλειμμα της Ιταλίας

    Η κυβέρνηση Μελόνι σχεδιάζει να δαπανήσει 24 δισ. ευρώ σε φορολογικές περικοπές και αυξήσεις μισθών του δημόσιου τομέα το επόμενο έτος για να τονώσει την κατανάλωση και να στηρίξει την ώθηση της ανάπτυξης. Αυτό τον σχεδιασμό οι αγορές θεωρούν πως θα αποτελέσει μια πραγματική «βόμβα» στη δημοσιονομική σταθερότητα της Ιταλίας, καθώς ήδη υπάρχουν έντονες ανησυχίες για την οικονομία της χώρας.

    Ο προϋπολογισμός της Ρώμης προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2024 στο 4,3% του ΑΕΠ, πολύ μακριά από το όριο που επιβάλει η Κομισιόν στο 3% του ΑΕΠ.

    Νέα μέτρα στήριξης αν διασφαλιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα

    Μέσα σε αυτό το κλίμα, στο Υπουργείο Οικονομικών της χώρας μας επικρατεί συναγερμός. Πρακτικά απομένουν δυόμιση μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί το έτος και να υπάρξει μια ξεκάθαρη εικόνα για την δημοσιονομική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Πηγές του οικονομικού επιτελείου, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων που ανακοινώθηκαν από την πορεία του προϋπολογισμού, ανοίγει το δρόμο για ενδεχόμενες νέες παροχές στο τέλος του έτους, ήταν ξεκάθαρες: «τα έσοδα πηγαίνουν καλά, ωστόσο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας και κυρίως με την Ιταλία».

    Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να μην απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν νέα μέτρα στήριξης, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, αλλά φάνηκε η τεράστια ανησυχία που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο.

    Σημείο «κλειδί», άλλωστε, αποτελεί η διασφάλιση ενός πολύ σημαντικού δημοσιονομικού στόχου: το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ που έχει τεθεί για φέτος, ένας όρος απαράβατος, ενόψει των νέων αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους S&P και Fitch.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι αλλαγές που φέρνει το μίνι ασφαλιστικό στους συνταξιούχους – Ποιοι θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση

    Beige Book: Ο πληθωρισμός αυξάνεται αλλά με πιο αργό ρυθμό

    Ψηφιακό ευρώ: Το ευρωσύστημα προχωρά στην επόμενη φάση του έργου



    ΣΧΟΛΙΑ