• Διεθνής πολιτική

    Τι είπαν Putin και Obama στην επικοινωνία που είχαν;


    Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι δύο ισχυρότεροι ηγέτες, Vladimir Putin και Barack Obama, κατά την οποία τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης της διαδικασίας πολιτικής διευθέτησης του πολέμου στη Συρία.

    Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα αποσύρονται σιγά-σιγά από τη Συρία, δεδομένου ότι εκπληρώθηκαν οι «βασικοί στόχοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Μία κίνηση, βέβαια, που δείχνει βήματα καλής θέλησης από τη Μόσχα ώστε να επιταχυνθούν οι διαπραγματευτικές διαδικασίες της Γενεύης.

    Κάτι που βέβαια, διατύπωσαν και οι δύο ηγέτες. Την υποστήριξή τους προς τις συνομιλίες που αρχίζουν στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

    «Η αποστολή που ανατέθηκε στο υπουργείο Άμυνας και στις ένοπλες δυνάμεις ολοκληρώθηκε και, κατά συνέπεια, δίνω εντολή στο υπουργείο Άμυνας να ξεκινήσει από αύριο την απόσυρση του μεγαλύτερου τμήματος των στρατιωτικών μας δυνάμεων από την Αραβική Συριακή Δημοκρατία», δήλωσε, επίσης, ο Putin στον Σεργκέι Σόιγκου, όπως μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

    Συζήτηση και για το θέμα της Ουκρανίας

    Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι κ.κ. Obama και Putin συζήτησαν και το θέμα της Ουκρανίας και ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός ανάμεσα στις ρωσικές και τις αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.



    ΣΧΟΛΙΑ