• Διεθνής πολιτική

    Θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ Grace 1 που πλέει προς Καλαμάτα: «Μην το δεχτείτε», λέει η Ουάσινγκτον

    • NewsRoom


    Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με το ιρανικό τάνκερ Grace 1, που φέρεται να έχει χαράξει πορεία προς τις ακτές της Μεσσηνίας, ανεβάζοντας στο «κόκκινο» το θερμόμετρο ανάμεσα σε Αθήνα, Ουάσινγκτον και Λονδίνο.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ρωσικό «Sputnik», αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε την Αθήνα ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το ιρανικό τάνκερ Grace 1, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Συρία, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.

    Την ίδια ώρα ο υπουργός Ναυτιλίας, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ τόνισε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα κατάπλευσης του ιρανικού δεξαμενόπλοιου». Διευκρίνισε παράλληλα ότι το θέμα παρακολουθείται και το υπουργείο είναι σε ανοιχτή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο επίσημο αίτημα.

    Υπενθυμίζεται πως το «Adrian Darya», γνωστό και ως «Grace 1», το οποίο είχε κατασχεθεί στις 4 Ιουλίου από τις αρχές του Γιβραλτάρ, κατευθύνεται προς την Καλαμάτα. Το ιρανικό τάνκερ απέπλευσε από το Γιβραλτάρ το βράδυ της Κυριακής, έπειτα από 46 ημέρες παραμονής στην περιοχή.

    Οι αρχές του Γιβραλτάρ, υποστηριζόμενες από βρετανικές δυνάμεις, κατάσχεσαν το πετρελαιοφόρο πλοίο Crace 1 στις 4 Ιουλίου, υπό την υποψία μεταφοράς πετρελαίου στη Συρία, παραβιάζοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

    Μέχρις ώρας δεν υπάρχει κάποιο επίσημο διάβημα ή τοποθέτηση, ενώ το υπουργείο Ναυτιλίας της χώρας μας παρακολουθεί την πορεία του Grace 1.

    Πομπέο: Πολύ λυπηρό ότι έδωσαν άδεια στο Grace 1

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που παρέμενε ακινητοποιημένο επί εβδομάδες στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ έλαβε άδεια να αποπλεύσει, παρά το «ένταλμα σύλληψής του» που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

    «Είναι πολύ λυπηρό», απάντησε ο Πομπέο ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News για την απόφαση αυτή των αρχών της περιοχής της Βρετανίας, στενού συμμάχου της Ουάσινγκτον. Η πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το ιρανικό τάνκερ θα συνέβαλλε, κατ’ αυτόν, να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες «σπέρνουν τον τρόμο και την καταστροφή και σκοτώνουν Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο».

    Ο αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως ευελπιστεί ότι το δεξαμενόπλοιο θα συλληφθεί ξανά ώστε να μην τροφοδοτήσει την «εκστρατεία του τρόμου» που η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι διεξάγει. Το Ιράν από την πλευρά του προειδοποίησε χθες τις ΗΠΑ εναντίον της σύλληψης του πλοίου, τονίζοντας πως ένα «τέτοιο λάθος» θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες».

    Λόγω υποψιών ότι το τάνκερ μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση κυρώσεων της ΕΕ, συνελήφθη την 4η Ιουνίου από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις στα ανοικτά του Γιβραλτάρ και βρέθηκε στο επίκεντρο διπλωματικής κρίσης.



    ΣΧΟΛΙΑ