• Διεθνής πολιτική

    Αμείωτη η τουρκική προκλητικότητα: Πτήσεις μαχητικών σε ελληνικά νησιά- Ο Ερντογάν επισπεύδει τη συμφωνία με την Λιβύη

    • NewsRoom
    Διάσκεψη για την Λιβύη στο Παρίσι-Παρούσα τελικά και η Τουρκία

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Δεν χάνει ευκαιρία η Τουρκία να προχωρήσει σε νέες κινήσεις προκλητικότητας απέναντι στην Ελλάδα.

    Οι τελευταίες ενέργειες σημειώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν, σε διάστημα μόλις 24 λεπτών, τουρκικά μαχητικά παραβίασαν μαζικά τον ελληνικό εναέριο χώρο, πετώντας πάνω από Οινούσσες, Παναγιά και Ρω.

    Πιο αναλυτικά, στις 13:35, 13:38, 13:40 και 13:53 ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση στη νήσο Παναγιά στα 7.000, 6.000, 10.000 και 23.000 πόδια αντίστοιχα.

    Την ίδια ώρα, στις 13:40, 13:42, 13:53, 13:55, 13:57, 13:58 και 13:59 το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε υπερπτήση στις Οινούσσες στα 10.000, 12.000, 26.000, 4.000, 500, 2.000 και 500 πόδια αντίστοιχα. Τέλος, στις 13:46 ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση στη νήσο Ρω στα 23.000 πόδια.

    Υπενθυμίζεται ότι και χθες τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από τη νησίδα Καλόγεροι.

    Ερντογάν: Επιτάχυνση της εφαρμογής της συμφωνίας με την Λιβύη

    Την ίδια ώρα, επιτάχυνση της εφαρμογής της συμφωνίας με την Λιβύη «υποσχέθηκε» ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε νέες δηλώσεις που έκανε σήμερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Γενεύη, στα πλαίσια του διεθνούς φόρουμ για τους πρόσφυγες που διοργανώνει ο ΟΗΕ.

    «Θα επιταχύνουμε την διαδικασία ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη. Τους είπαμε ότι είμαστε πάντοτε έτοιμοι να βοηθήσουμε, εάν το χρειαστούν. Από στρατιωτική συνεργασία και συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, μέχρι ενέργειες για τα δικαιώματά μας στην θάλασσα: Είμαστε έτοιμοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας.

    Ο Ερντογάν έκανε, επίσης, λόγο και στην αποστολή drones στα Κατεχόμενα, λέγοντας ότι «είμαστε σε διαδικασία να αυξήσουμε τον αριθμό τους, αν είναι απαραίτητο. Όλα μπορούν να αλλάξουν, ανάλογα με τις ανάγκες».

    Independent: Ο Ερντογάν θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια στην Μεσόγειο

    Την ίδια ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει την ίδια, προκλητική του στάση, εξαπολύοντας απειλές, αλλά και μαχητικά αεροσκάφη που πετούν χωρίς προηγούμενη άδεια, πάνω από ελληνικά νησιά, η Independent, με νέο δημοσίευμα, κατακρίνει τις τουρκικές ενέργειες, ισχυριζόμενη ότι θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια στην Μεσόγειο.

    «Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια της Μεσογείου, στέλνοντας στρατεύματα στη Λιβύη», αναφέρει ενδεικτικά στο δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Independent.

    «Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διακινδυνεύει μία τεράστια σύγκρουση στη Μεσόγειο, δηλώνοντας ότι θα στείλει ειδικές δυνάμεις και μονάδες επιτελείου στη βορειοαφρικανική χώρα που πλήττεται από συγκρούσεις. Φέρεται να επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ενιαίο στρατηγικό αδιέξοδο, με τη συγχώνευση δύο συγκρούσεων ζύμωσης: μία στην Λιβύη και μία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας ενάντια στους Κούρδους στη Βόρεια Συρία εξασθενεί, οι πολιτικές εντάσεις αυξάνονται στο εσωτερικό μέτωπο», συνεχίζει ο αρθρογράφος.

    «Για να βοηθήσει στην εξουδετέρωσή τους, ο Ερντογάν ψάχνει έναν ξένο εχθρό. Και τώρα φαίνεται ότι επέλεξε έναν», προσθέτει το δημοσίευμα.

    Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, για να υποστηρίξει την κυβέρνηση που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ, ενάντια σε μια στρατιωτική επίθεση του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα.

    Ωστόσο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, «ενεργώντας υπό αυξανόμενη αίσθηση ανασφάλειας και απομόνωσης, ο Ερντογάν δεν έχει κάνει μόνο έναν αντίπαλο στο εξωτερικό. Έχει εξοργίσει τους περισσότερους γείτονές του».

    «Η νέα εκστρατεία του Χάφταρ ξεκίνησε με αφορμή τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας που υπέγραψαν η Άγκυρα και η κυβέρνηση της Τρίπολης. Οι δύο πλευρές έχουν καταρτίσει ένα μνημόνιο κατανόησης για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων γεώτρησης στην περιοχή», καταλήγει το δημοσίευμα.



    ΣΧΟΛΙΑ