• Διεθνής πολιτική

    Στην Αθήνα στις 17 Σεπτεμβρίου ο Μακρόν και ο Ντράγκι για τις εργασίες του EuroMed7

    • NewsRoom


    Τους ηγέτες του EuroMed7 υποδέχεται στην Αθήνα, στις 17 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Για πρώτη φορά στην σύνοδο συμμετέχουν και οι πρωθυπουργοί της Σλοβενίας και της Κροατίας.

    Οι εργασίες της Συνόδου θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος».

    Το «παρών» θα δώσουν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι και ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα.

    Επίσης, έρχονται οι πρωθυπουργοί της Σλοβενίας Γιάνετς Γιάνζα και της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς.

    Απών θα είναι ο Πορτογάλος πρόεδρος, Αντόνιο Κόστα, καθώς στη χώρα θα διεξάγονται δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

    Η ατζέντα των συνομιλιών των EuroMed7

    Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, της κλιματικής κρίσης, της πολιτικής προστασίας και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

    Την Κυριακή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «κάθε χρόνο βρίσκονται σε διαφορετική χώρα οι ηγέτες των επτά πλέον Μεσογειακών χωρών, εμείς διευρύναμε τη σύνθεση. Συμπεριλάβαμε και την Κροατία και τη Σλοβενία ως μεσογειακές χώρες.

    Η μεν Κροατία εμφανώς χώρα στην Αδριατική. Η Σλοβενία με μικρότερη ακτή, αλλά τυπικά λογίζεται ως μεσογειακή χώρα. Άρα θα είμαστε εδώ εννέα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων για να συζητήσουμε τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τη Μεσόγειο και τα γεωπολιτικά ζητήματα. Όπως κάναμε και πέρυσι, θέλω να θυμίσω, όταν βρεθήκαμε στην Κορσική.

    Αλλά και σε μία έκτακτη Σύνοδο την οποία κάνουμε για τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα για την αντιμετώπισή τους. Θα έλεγα ότι είναι μία συνέχεια της συζήτησης η οποία έγινε στη Μασσαλία ως προς την προστασία της βιοποικιλότητας και της συζήτησης που, ήδη, σας ανέπτυξα για τη δυνατότητα και την ανάγκη να συνεργαστούμε καλύτερα και στο επίπεδο της πολιτικής προστασίας, ειδικά για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Άρα, θα έχουμε μία πολύ πλούσια ατζέντα. Τυχαίνει να είναι φέτος η σειρά μας να οργανώσουμε αυτή τη συζήτηση. Και φυσικά πάντα αυτές οι συναντήσεις μας δίνουν τη δυνατότητα να ευθυγραμμιστούμε καλύτερα ως προς τις ευρωπαϊκές πολιτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε».

    Οι αφίξεις και το πρόγραμμα

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αφίξεις των ηγετών στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» θα ξεκινήσουν στις 15:00 της 17ης Σεπτεμβρίου και η Ολομέλεια θα ξεκινήσει στις 15:30. Δύο ώρες αργότερα, στις 19:30, θα πραγματοποιηθούν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

    Στη συνέχεια θα ακολουθήσει δείπνο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Νέοι και μεσαία τάξη στο επίκεντρο της στρατηγικής Μητσοτάκη – Ξεκινά εξορμήσεις με το βλέμμα στις κάλπες

    AUKUS: Αλλάζει τον γεωστρατηγικό χάρτη η στρατηγικής σημασίας συμφωνία ΗΠΑ – Βρετανίας – Αυστραλίας κόντρα στην Κίνα



    ΣΧΟΛΙΑ