Διεθνής πολιτική

State Department: Δεν επιβεβαιώνεται μέχρι τώρα κάποια προγραμματισμένη επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Τουρκία – Τι απάντησε για τον Σοϊλου

  • NewsRoom
Άντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ

Άντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ


Αλλαγή των μέχρι σήμερα δεδομένων φέρνει δήλωση του State Department, το οποίο έκανε σαφές πως μέχρι σήμερα δεν επιβεβαιώνεται κάποια προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στη Τουρκία.

«Όσον αφορά την ερώτησή σας σχετικά με το ταξίδι του υπουργού, δεν έχουμε να επιβεβαιώσουμε κάποιο ταξίδι αυτή τη στιγμή», απάντησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών σχετικά με τις πληροφορίες που ήθελαν τον Άντονι Μπλίνκεν να επισκέπτεται την Άγκυρα.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ο οποίος νωρίτερα ακύρωσε την προγραμματισμένη του επίσκεψη στην Κίνα, θα βρεθεί στο Μόναχο και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Ελλάδα μεταξύ 20 και 21 Φεβρουαρίου.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τοποθετήθηκε και για την πρωτοφανής επίθεση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού κατά των ΗΠΑ και του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Φλέικ, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα όσα διατύπωσε  ο Τούρκος υπουργός.

Όπως τόνισε, «οποιοσδήποτε υπαινιγμός ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι συνένοχη ή υποστηρίζει τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Τουρκίας είναι ψευδής. Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και εταίρος ασφαλείας των ΗΠΑ».

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού επιτέθηκε φραστικά στον Αμερικανό πρέσβη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Αττάλεια. «Πάρτε τα βρωμερά χέρια σας από την Τουρκία. Είμαι πολύ σαφής. Ξέρω πολύ καλά πώς θα θέλατε να δημιουργήσετε αλληλοσπαραγμό στην Τουρκία. Σβήστε το πλατύ σας χαμόγελο και κρατείστε το μακριά από την Τουρκία», είπε απευθυνόμενος στον Τζέφρι Φλέικ, ενώ κατηγόρησε και τις αμερικανικές πρεσβείες στην Ευρώπη ότι συντονίζονται για να ελέγξουν την ήπειρο.

Στην απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ακόμη πως «το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα από τη προστασία και την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών στο εξωτερικό» και «οι πρεσβείες και τα προξενεία των ΗΠΑ στο εξωτερικό εκδίδουν ειδοποιήσεις για να προειδοποιούν τους Αμερικανούς πολίτες για συγκεκριμένα γεγονότα και αλλαγές που συμβαίνουν τοπικά, σε πραγματικό χρόνο. Αυτό πραγματοποιείται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη διμερείς πολιτικοί ή οικονομικοί παράγοντες».

Διαβάστε επίσης

Οργή Σοϊλού για τον Αμερικανό πρέσβη: «Πάρε τα βρωμερά χέρια σου μακριά από την Τουρκία»ΣΧΟΛΙΑ