• Διεθνής πολιτική

    Γιατί σταμάτησε η ανέγερση του Αγ. Νικολάου στο Μανχάταν

    • NewsRoom


    Η κατασκευή της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης, εκεί όπου υψώνονταν κάποτε οι Δίδυμοι Πύργοι, σταμάτησε προσωρινά λόγω οικονομικών προβλημάτων και, συγκεκριμένα, επειδή δεν ήταν δυνατό να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα πληρωμών. Ταυτόχρονα, ερωτηματικά εγείρονται και για το πώς χρησιμοποιήθηκαν οι δωρέες που έγιναν για την ανέγερση του ιστορικού ναού.

    Για την ανέγερση του ναού έχουν δοθεί δωρεές από την ελληνική κυβέρνηση, Ελληνορθόδοξους, τη Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή της Βοστώνης και την ιταλική πόλη Μπάρι, η οποία έχει ως προστάτη-άγιο τον Άγιο Νικόλαο.

    Το κόστος της ανέγερσης του νέου κτηρίου υπολογιζόταν στα 50 εκατ. δολάρια, αλλά, σύμφωνα με εκτιμήσεις, φέρεται να έχει ανέλθει γύρω στα 75 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης. Έτσι, όταν προσελήφθησαν δύο εταιρείες για τη διερεύνηση του θέματος, η Skanska USA, η εταιρεία που βρίσκεται επικεφαλής του έργου, έδωσε εντολή να σταματήσουν οι εργασίες.

    Σύμφωνα με το Fox News, η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής είχε αναφέρει το φθινόπωρο που πέρασε ότι αντιμετώπιζε σοβαρά και πολύπλοκα προβλήματα χρέους, αλλά σύμφωνα με τη Skanska είχαν συζητηθεί εναλλακτικές λύσεις ώστε να προχωρήσει το έργο.

    Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν, το μικρό ορθόδοξο εκκλησάκι που στεκόταν στο ίδιο σημείο από το 1916, έγινε στάχτη κατά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Μάλιστα, ήταν ο μοναδικός χώρος λατρείας που καταστράφηκε ολοσχερώς την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

    Μακέτα του έργου, σε σχέδια Santiago Calatrava:



    ΣΧΟΛΙΑ