• Διεθνής πολιτική

    Σούπερ Σάββατο: Στην κόψη του ξυραφιού η αυριανή συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων για το Brexit deal

    • NewsRoom


    Στην πιο κρίσιμη συνεδρίαση στο σήριαλ του Brexit προσέρχονται αύριο, Σάββατο, οι Βρετανοί βουλευτές, που καλούνται να επικυρώσουν την συμφωνία, στην οποία κατέληξε χθες ο Μπόρις Τζόνσον με τις Βρυξέλλες.

    Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι η Βουλή των Κοινοτήτων έχει συνεδριάσει μόλις τέσσερις φορές από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ και πριν οι σαββατιάτικες συνεδριάσεις ήταν κάτι πάρα πολύ σπάνιο.

    Η τελευταία σαββατιάτικη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου 1982, όταν η Αργεντινή εισέβαλε στα νησιά Φώκλαντ.

    Η προηγούμενη ήταν στις 3 Νοεμβρίου 1956 για την κρίση στον κόλπο του Σουέζ και πιο πριν στις 30 Ιουλίου 1949.

    Στις 2 Σεπτεμβρίου 1939 υπήρξε η συνεδρίαση για το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Τι διακυβεύεται στην αυριανή συνεδρίαση

    Η συμφωνία που επετεύχθη χθες διασφαλίζει ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα γίνει συντεταγμένα στις 31 Οκτωβρίου. Οι Βρετανοί βουλευτές καλούνται να επικυρώσουν την συμφωνία αυτή, αν και σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης όλα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.

    Στην νέα συμφωνία δεν αλλάζουν και πολλά σε σχέση με την προηγούμενη που είχε φέρει η Τερέζα Μέι, την οποία είχε απορρίψει η Βουλή των Κοινοτήτων.

    Το «αγκάθι» σε όλη την ιστορία είναι το λεγόμενο «backstop», δηλαδή οι τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορα της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας (ευρωπαϊκό έδαφος) και της Βορείου Ιρλανδίας (βρετανικό έδαφος). Το backstop έχει απαλειφθεί στο νέο κείμενο, αλλά η ουσία του όπως και οι επιπλοκές του παραμένουν.

    Παρόλο που η Συμφωνία ορίζει ότι η Βόρειος Ιρλανδία θα παραμείνει εντός της τελωνειακής ένωσης της Μεγάλης Βρετανίας -εκτός από τα προϊόντα που ενδέχεται να απολέσουν κίνδυνο για την κοινή αγορά της ΕΕ-, στην πράξη η Βόρειος Ιρλανδία θα αποτελέσει την μοναδική επικράτεια στον πλανήτη που θα ανήκει σε δύο τελωνειακές ενώσεις και εν τέλει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι αυτό που θα υπερτερεί για άγνωστο χρονικό διάστημα.

    Αναφορικά με τους τελωνειακούς ελέγχους ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία, δεν αποσαφηνίζεται με ακρίβεια το καθεστώς, αφήνοντας περιθώριο για πολλές ερμηνείες και από τις δύο πλευρές.

    Εάν η συμφωνία ψηφιστεί από την Βουλή των Κοινοτήτων, θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και αν γίνει και εκεί αποδεκτή η Συμφωνία, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει τα ξημερώματα της 31ης Νοεμβρίου από την ΕΕ συντεταγμένα.

    Στην αντίθετη περίπτωση, που μοιάζει και πολύ πιθανή, η κατάσταση περιπλέκεται εκ νέου. Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας (DUP) που στηρίζει την κυβέρνηση Τζόνσον, απορρίπτει τη συμφωνία, καθώς βάσει αυτής δεν θα έχει καμία δικαιοδοσία στο τοπικό κοινοβούλιο του Μπέλφαστ για τα επόμενα χρόνια. Με αυτήν την εξέλιξη ο Μπόρις Τζόνσον χρειάζεται τους βουλευτές που ψήφισαν τη συμφωνία της Τερέζα Μέι την 29η Μαρτίου και επιπλέον τουλάχιστον 28 συντηρητικούς των Τόρις και 7 από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες για να καταφέρει να περάσει τη συμφωνία με 320 ψήφους.

    Εάν η Βουλή των Κοινοτήτων καταψηφίσει τη συμφωνία, τότε θα υπάρξει αναγκαστικά μια ακόμα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, ενδεχομένως την επόμενη Κυριακή, και το αίτημα για μια νέα παράταση ως τις 31 Ιανουαρίου στην ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου από την ΕΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ