• Διεθνής πολιτική

    Σολτς: Καταδίκασε την υποστήριξη του Ιράν προς τη Χαμάς

    • NewsRoom
    Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς

    Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς


    Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε σήμερα μέτρα σε βάρος οργανώσεων που υποστήριξαν τη Χαμάς και δήλωσε στους βουλευτές της Μπούντεσταγκ πως το Ιράν φέρει ευθύνη επειδή επέτρεψε στην οργάνωση αυτή να αναπτυχθεί σε σημείο που να εξαπολύσει την επίθεση του Σαββάτου εναντίον του Ισραήλ.

    «Ενώ δεν έχουμε κατηγορηματική απόδειξη ότι το Ιράν υποστήριξε επιχειρησιακά αυτή τη δειλή επίθεση, είναι σαφές σε όλους εμάς ότι, χωρίς την ιρανική υποστήριξη, η Χαμάς δεν θα ήταν ποτέ ικανή να πραγματοποιήσει αυτή την άνευ προηγουμένου επίθεση», δήλωσε ο Σολτς.

    Ο καγκελάριος πρόσθεσε πως στο έδαφός της, η Γερμανία θα απαγορεύσει κάθε συγκέντρωση χρημάτων και άλλες δραστηριότητες υποστήριξης της Χαμάς και θα θέσει επίσης υπό απαγόρευση τη Σαμιντούν, τη διεθνή ακτιβιστική οργάνωση η οποία υποστηρίζει τους Παλαιστινίους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, αλλά για την οποία οι γερμανικές αρχές λένε πως προωθεί ομιλίες μίσους και απευθύνει εκκλήσεις για την καταστροφή του Ισραήλ.

    «Το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών θα ανακοινώσει μια απαγόρευση δραστηριοτήτων για τη Χαμάς στη Γερμανία», δήλωσε ο Σολτς ενώπιον των Γερμανών βουλευτών.

    «Ενώσεις όπως η Σαμιντούν, τα μέλη της οποίας γιορτάζουν στους δρόμους τις πιο βάναυσες τρομοκρατικές ενέργειες, θα απαγορευθούν στη Γερμανία», πρόσθεσε.

    Η Γερμανία θα αναστείλει επίσης κάθε αναπτυξιακή βοήθεια προς τα Παλαιστινιακά Εδάφη έως ότου ολοκληρωθεί μια επανεξέταση της βοήθειας αυτής ώστε να εξασφαλισθεί πως εξυπηρετεί την περιφερειακή ειρήνη και την ασφάλεια του Ισραήλ, δήλωσε επίσης ο Σολτς.

    «Το μέτρο μας θα είναι αν και πώς τα προγράμματα αυτά εξυπηρετούν την ειρήνη στην περιοχή και την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε. «Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η επανεξέταση, δεν θα διαθέσουμε νέους πόρους αναπτυξιακής συνεργασίας».

    Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δυστυχώς, μπορούμε να προβλέψουμε ότι τα δεινά του άμαχου πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω – όμως αυτό είναι σφάλμα της Χαμάς και της επίθεσής της στο Ισραήλ».

    Ο Σολτς δήλωσε ακόμα πως είναι σημαντικό να καταβληθούν προσπάθειες για να αποφευχθεί περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση της βίας και προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ, μια άλλη υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική οργάνωση στο Λίβανο, χώρα που συνορεύει με το Ισραήλ, να μην διακινδυνεύσει μια επίθεση στο εβραϊκό κράτος.

    «Βρίσκομαι σε στενή επαφή με τον πρόεδρο Σίσι της Αιγύπτου, ο οποίος έχει διαύλους με τη Γάζα. Θα μιλήσω σήμερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν και θα υποδεχθώ τον Εμίρη του Κατάρ», πρόσθεσε. «Και οι τρεις τους μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της κατάστασης».

    Ο καγκελάριος κάλεσε επίσης τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να καταδικάσει ξεκάθαρα την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και χαρακτήρισε «επαίσχυντη» τη σιωπή του.

    «Αναρωτιέμαι, πού είναι η ξεκάθαρη καταδίκη της τρομοκρατικής βίας (της Χαμάς) από την Παλαιστινιακή Αρχή και από τον πρόεδρό της Μαχμούντ Αμπάς; Η σιωπή τους είναι επαίσχυντη!», δήλωσε ο Σολτς.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπάιντεν: Κάλεσε το Ισραήλ να σεβαστεί το δίκαιο του πολέμου

    Μπορέλ: Στην Κίνα για να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή στρατηγική περιορισμού των κινδύνων

    Αυτοδιοικητικές εκλογές: Χωρίς σταυρούς ο β’ γύρος – Πώς ψηφίζουμε



    ΣΧΟΛΙΑ