• Διεθνής πολιτική

    Σολτς: Η Γερμανία δεν θα κατασκευάσει νέα πυρηνικά εργοστάσια

    • NewsRoom
    Όλαφ Σολτς, Καγκελάριος Γερμανίας

    Όλαφ Σολτς, Καγκελάριος Γερμανίας


    Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε κατηγορηματικά χθες Παρασκευή την κατασκευή νέων πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων, παρά τις εκκλήσεις στο κοινοβούλιο να υπάρξει αλλαγή της πολιτικής του Βερολίνου στο ζήτημα.

    Όσοι ζητούν να ανεγερθούν νέα πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια ξεχνούν ότι απαιτούνται ως και 15 χρόνια και δαπάνες 15 ως 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή καθενός, τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

    Θα ολοκληρώνονταν «στα τέλη της δεκαετίας του 1930» και θα παρήγαγαν ρεύμα «με τιμές διπλάσιες ως τριπλάσιες από αυτές που πληρώνουμε για ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές», ανέφερε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης των Σοσιαλδημοκρατών στο Μόναχο, στο κρατίδιο της Βαυαρίας.

    Οι βαυαροί ψηφοφόροι θα κληθούν στις κάλπες την 8η Οκτωβρίου για να αναδείξουν τη νέα κρατιδιακή κυβέρνηση.

    Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν αυξηθεί δραματικά στη Γερμανία αφότου άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία με την εισβολή του στρατού της Ρωσίας το 2022. Το Βερολίνο έσπευσε να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού, εγκαταλείποντας τις φθηνές ρωσικές πηγές ενέργειας. Η Μόσχα μείωσε αισθητά τις προμήθειες αερίου και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη ανταγωνίζονται για άλλες πηγές.

    Η αξιωματική αντιπολίτευση, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), αλλά και το φίλα προσκείμενο στον επιχειρηματικό κόσμο συμπολιτευόμενο κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) έχουν καλέσει να παραταθεί η χρήση των υπαρχόντων πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων, παρότι οι τελευταίοι σταθμοί έκλεισαν τους αντιδραστήρες τους νωρίτερα φέτος.

    Ο κρατιδιακός πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ έχει δηλώσει πως θέλει να κατασκευαστεί νέος αντιδραστήρας εκεί για να γίνει έρευνα όσον αφορά την πυρηνική σύντηξη.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Ρωσία: «Mη φυσιολογική κατάσταση» καταγράφηκε στο Luna-25 λίγο πριν μπει σε τροχιά προσγείωσης στη Σελήνη

    Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Η Ρωσία μπλόκαρε δήλωση κατά της επίθεσης των Τουρκοκυπρίων στις δυνάμεις του ΟΗΕ

    Elon Musk: Θέλει να καταργήσει το μπλοκάρισμα χρηστών από την πλατφόρμα X



    ΣΧΟΛΙΑ