• Διεθνής πολιτική

    Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Η Ρωσία μπλόκαρε δήλωση κατά της επίθεσης των Τουρκοκυπρίων στις δυνάμεις του ΟΗΕ

    • NewsRoom


    Στο πλευρό της Τουρκίας στάθηκε για μια ακόμη φορά η Ρωσία, με τον μόνιμο αντιπρόσωπό της στον ΟΗΕ να προβάλει βέτο στην έκδοση κοινής δήλωσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της επίθεσης των Τουρκοκυπρίων εναντίον της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, κατά τα επεισόδια στην Νεκρή Ζώνη.

    Ο Ρώσος αντιπρόσωπος,  σύμφωνα με πληροφορίες που ήρθαν σε γνώση της Κυπριακής Κυβέρνησης, δικαιολόγησε το βέτο του λέγοντας πως… χρειάζεται χρόνο γιατί το θέμα… δεν θεωρείται επείγον.

    Το προσχέδιο της δήλωσης με την οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκαζε την επίθεση είχε ετοιμαστεί από τη Βρετανία, ενώ με τη δήλωση συμφωνούσαν ΗΠΑ, Γαλλία και Κίνα.

    Σύμφωνα με τη σελίδα Hellas Journal, η απόφαση της Ρωσίας ελήφθη σε υψηλό επίπεδο, πιθανόν από τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν μετά από συνεννόηση με τη Τουρκία.

    Νωρίτερα, Τούρκοι αξιωματούχοι, απαντώντας στη διεθνή καταδίκη των επεισοδίων, είχε επιχειρήσει να δικαιολογηθεί, υποστηρίζοντας πως ήθελε να πραγματοποιήσει στη Νεκρή Ζώνη έργα «ανθρωπιστικού χαρακτήρα», ενώ έστρεψε τα πυρά της κατά του ΟΗΕ και των Ελληνοκυπρίων.

    Στην Κύπρο, αναμένεται να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο τη Δευτέρα, όπου θα εξεταστεί η κατάσταση. Το ψευδοκράτος έχει υποστηρίξει πως θα συνεχίσει τις εργασίες ενός της Νεκρής Ζώνης, για την οδική σύνδεση του χωριού Πύλα με τα κατεχόμενα, παρά την άρνηση του ΟΗΕ και τη διεθνή αντίδραση.

    Διαβάστε επίσης

    Τσελίκ: «Ανθρωπιστικά τα έργα στην Πράσινη Γραμμή, λανθασμένη η στάση του ΟΗΕ»

    Σύμβουλος Ερντογάν: Για την επίθεση των Τουρκοκυπρίων στη δύναμη του ΟΗΕ φταίνε… οι Ελληνοκύπριοι

    Ουκρανία: Επτά νεκροί και 110 τραυματίες από ρωσικό πύραυλο στην κεντρική πλατεία της Τσερνίχιβ εν μέσω θρησκευτικής γιορτής



    ΣΧΟΛΙΑ