• Διεθνής πολιτική

    Σόιμπλε: Τα «βρόμικα χέρια» του υπουργού και το σκάνδαλο που έσβησε τις ελπίδες του για την Καγκελαρία

    • NewsRoom

    Ο Σόιμπλε και ο μέντοράς του, Χέλμουτ Κολ


    O Bόλφγκανγκ Σόιμπλε, o οποίος έφυγε από τη ζωή στα 81 του χρόνια, υπήρξε για περισσότερα από 50 χρόνια βασικός πρωταγωνιστής της γερμανικής και της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής. Ο «αιώνιος δεύτερος» όπως τον χαρακτήριζαν, θα μπορούσε να είχε γίνει καγκελάριος της Γερμανίας, ωστόσο, ένα μεγάλο σκάνδαλο πολιτικής διαφθοράς του κόμματός του και το άστρο της… Ανγκελα Μέρκελ, δεν του επέτρεψαν να ανέλθει στο ανώτατο αξίωμα.
    Πέρα από την απόπειρα δολοφονίας που έγινε το 1990 και η οποία τον σημάδεψε για πάντα, ένα οικονομικό σκάνδαλο μια δεκαετία αργότερα, έδωσε χαριστική βολή στον υπεφιλόφοδοξο Σόιμπλε.

    Επιβίωσε μεν και παρέμεινε μέχρι τέλους σε υψηλά αξιώματα, όπως υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, ωστόσο, ποτέ δεν έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, να γίνει δηλαδή καγκελάριος.

    Ο Χέλμουτ Κολ τον προόριζε για διάδοχό του, λέγοντας πολλές φορές ότι «ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ ηγήθηκε των ΗΠΑ από μια αναπηρική καρέκλα μέσω της Μεγάλης Ύφεσης και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».

    Ηταν σίγουρος για τις ικανότητες του Σόιμπλε και για το λόγο αυτό τον προωθούσε στο κόμμα. Το 1998 ο Κολ κατεβαίνει στις εκλογές ο ίδιος και ηττάται από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ. Η ήττα φέρνει στην ηγεσία του CDU, του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, τον Β. Σόιμπλε με αναπληρώτρια την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία κάλπαζε πολιτικά, μιας και ήταν και αυτή αγαπημένο παιδί του Κολ.

    Δεκέμβριος του 1999 και σκάει ένα μεγάλο σκάνδαλο πολιτικής διαφθοράς στη Γερμανία που χτυπά αρχικά τον πρώην πρόεδρο του CDU, Χέλμουτ Κολ. Ο Κολ ε μπλέκεται στο σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας.

    Την εποχή εκείνη η Άνγκελα Μέρκελ θα γράψει ένα άρθρο στη Frankfurter Allgemeine Zeitung στο οποίο υποστήριζε πως το κόμμα θα πρέπει συνεχίσει «χωρίς το γέρικο άλογο του πολέμου» Χέλμουτ Κολ. Ο Κολ κατηγορεί τον Σόιμπλε πως βρίσκεται πίσω από αυτό το άρθρο.

    Όμως, σειρά να εμπλακεί στο σκάνδαλο είναι και ο «ταμίας» Β. Σόιμπλε ο οποίος αρχικά  αρνείται πως πήρε χρήματα από τον έμπορο όπλων Καρλχάιντς Σράιμπερ ωστόσο λίγο καιρό αργότερα παραδέχεται πως έλαβε 100.000 γερμανικά μάρκα για λογαριασμό του CDU.

     

    Η ορκωμοσία του Σόιμπλε

     

    Απολογείται για την αρχική διάψευσή του και παραιτείται από την προεδρία του κόμματος με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για την Μέρκελ. Το σκάνδαλο δεν κλείνει εκεί καθώς μια αυτοκτονία έρχεται να συνταράξει την γερμανική πολιτική σκηνή.

    Αυτοκτονεί ο υπεύθυνος για τα οικονομικά του κόμματος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, Βόλφγκανγκ Χίλεν.

    Η είδηση του θανάτου διέκοψε τη συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής, προκειμένου η κοινοβουλευτική ομάδα της CDU να πραγματοποιήσει έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του κόμματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς ο Χίλεν ήταν επικεφαλής του τμήματος προϋπολογισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά δεν ήταν βουλευτής. Λίγο αργότερα και μιλώντας από το βήμα της Μπούντεσταγκ, ο Σόιμπλε ζήτησε συγνώμη επειδή είχε πει ψέματα ότι δε γνώριζε πως το κόμμα του είχε αποδεχτεί δωρεά 100.000 μάρκων από έναν έμπορο όπλων. «Πριν από λίγες εβδομάδες, από το ίδιο βήμα της Βουλής, όταν η ατμόσφαιρα ήταν κάπως πιο ζωηρή απ’ ό,τι είναι σήμερα, δεν αντέδρασα όπως έπρεπε. Λυπάμαι γι’ αυτό και ζητώ συγνώμη εκ μέρους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος», τόνισε ο Σόιμπλε μιλώντας στα μέλη της Μπούντεσταγκ.

    Τι είχε πει ο ίδιος

    «Συνάντησα τον κ. Σράιμπερ το 1994 σε ένα ξενοδοχείο στη Βόννη. Μιλήσαμε για τη χρηματοδότηση του προεκλογικού μας αγώνα” έλεγε στη Βουλή ο πρόεδρος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. “Με βαλίτσα ή χωρίς;” τον διέκοψε ο βουλευτής των Πρασίνων κ. Κρίστιαν Στρόμπελε, υπαινισσόμενος το γεγονός ότι το 1991 ο ίδιος κ. Σράιμπερ είχε παραδώσει μια βαλίτσα με ένα εκατομμύριο “άπλυτα” μάρκα στον τότε ταμία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος κ. Λάισλερ Κιπ. “Χωρίς” ήταν η απάντηση. “Αυτό ήταν όλο”. “Την άλλη ημέρα ο κ. Σράιμπερ μου έφερε στο γραφείο μου 100.000 μάρκα” συμπλήρωσε ο κ. Σόιμπλε

    “Δεν μιλάω ποτέ δημόσια για πράγματα για τα οποία δεν είμαι εντελώς σίγουρος” εξήγησε ο ίδιος.

    “Χάος, δράμα, συμφορά” ήταν ο τίτλος της έγκυρης εβδομαδιαίας εφημερίδας του Αμβούργου “Die Zeit”. “Οι υποκρισίες του Σόιμπλε προκαλούν συμπόνια”. Ο πολιτικός, που είχε υποσχεθεί την πλήρη διαλεύκανση του “σκανδάλου Κολ”, ήτοι της παράνομης συλλογής χρημάτων και του λαδώματος κομματικών στελεχών από τον προκάτοχό του στην προεδρία του κόμματος κ. Χέλμουτ Κολ, συνελήφθη κλέπτων και ο ίδιος. Και όχι μόνο αυτό. “Την ίδια “διαφώτιση” μας υπόσχεται και τώρα, παρά το γεγονός ότι παραπλάνησε τη Βουλή και αγγίζει με βελούδινα γάντια τον πρωταγωνιστή των παρανομιών, τον Κολ”.

     

    Σόιμπλε και Μέρκελ

     

    Ο σκληρός, άτεγκτος και μέχρι τότε «καθαρός» Σόιμπλε δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα στο προφίλ του, ένα πλήγμα που του στερεί τη δυνατότητα να διεκδικήσει την Καγκελαρία. Το «μαύρο χρήμα» στα ταμεία του κόμματός του και η παραδοχή ότι γνώριζε, δείχνουν να τον τελειώνουν πολιτικά.

    Επανήλθε σχεδόν μια δεκαετία αργότερα όταν η Ανγκελα Μέρκελ τον χρησιμοποιεί στο υπουργικό συμβούλιο ενώ στα χρόνια της μεγάλης κρίσης ο Σόιμπλε γίνεται υπουργός Οικονομικών και το σημείο αναφοράς της σκληρής πολιτικής λιτότητας που επιβλήθηκε σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος.

    Ειρωνεία της τύχης. Ο Σόιμπλε πρόλαβε να ζήσει και την οικονομική κρίση της Γερμανίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, την ώρα που οι χώρες του Νότου έχουν βελτιώσει σημαντικά τα δημόσια οικονομικά τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

    Σόιμπλε: Η απόπειρα δολοφονίας που τον καθήλωσε για πάντα σε αναπηρικό καροτσάκι



    ΣΧΟΛΙΑ