• Διεθνής πολιτική

    Σκληραίνει τη στάση της η Γερμανία: Ναι στον περιορισμό της Ρωσίας από το SWIFT, στέλνει όπλα στην Ουκρανία

    • NewsRoom
    Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς

    Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς


    Σε αλλαγή στη στάσης της απέναντι στο ζήτημα της Ουκρανίας προχωρά η Γερμανία, μετά τις έντονη δυσφορία τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας για την ήπια, μέχρι σήμερα, αντιμετώπιση της Ρωσίας.

    Η Γερμανική Κυβέρνηση, η οποία ήταν η μόνη που είχε απομείνει να αντιδρά στον άμεσο αποκλεισμό των ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων  από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT ανακοίνωσε το Σάββατο πως συναινεί στην λήψη «στοχευμένων και λειτουργικών» περιορισμών τους.

    Παράλληλα, πραγματοποιώντας στροφή 180 μοιρών στην πολιτική του περί απαγόρευσης αποστολής θανατηφόρων όπλων σε περιοχές κρίσης, το Βερολίνο συμφώνησε στην παράδοση κρίσημου στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία. Ειδικότερα, η Καγκελαρία ανακοίνωσε την παράδοση   1000 αντιαρματικών  και 500 πυραύλων Stinger στην Ουκρανία,

    «Η ρωσική επίθεση σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να στηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της εναντίον του στρατού εισβολής του Πούτιν. Γι’ αυτό παραδίδουμε 1000 αντιαρματικά και 500 πυραύλους Stinger στους φίλους μας στην Ουκρανία», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με ανάρτησή του στο Twitter.

    Οι αντιδράσεις που έφεραν την αλλαγή στάσης

    Ο Σολτς είχε βρεθεί αντιμέτωπος για τη μέχρι τώρα στάση του ακόμα και με μέλη του ίδιου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και κυρίως της Νεολαία του (Jusos).

    Η πρόεδρος της οργάνωσης Νεολαίας Γιέσικα Ρόζενταλ είχε καλέσει να ανοίξει ο δρόμος για αυτή το μπλόκο των ρωσικών τραπεζών από το SWIFT, επισημαίνοντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ότι «πρέπει να επιβληθούν όλες οι διαθέσιμες κυρώσεις – και σε αυτές περιλαμβάνεται και αυτός ο αποκλεισμός». Μ

    πορούμε να βλάψουμε πραγματικά τη ρωσική κυβέρνηση με αυτό, πρέπει να συμμορφωθούμε με τις απαιτήσεις των χωρών – εταίρων μας στην ανατολική Ευρώπη, δήλωσε η κυρία Ρόζενταλ, ενώ ο κ. Σολτς μιλούσε ακόμη υπέρ της παραμονής της Ρωσίας στον SWIFT. «Έχουμε να κάνουμε με μια πολεμική επίθεση. Η αλληλεγγύη μας με την Ουκρανία είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά τα λόγια πρέπει να συνοδεύονται και από ξεκάθαρες πράξεις», πρόσθεσε η επικεφαλής της Νεολαίας του SPD.

    Οι Jusos αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD στην Bundestag.

    Διαβάστε επίσης

    Γερμανία: Συμφώνησε σε στοχευμένους και λογικούς περιορισμούς του συστήματος SWIFT για τη Ρωσία

    Ουκρανία: 400 αντιαρματικά ρουκετοβόλα στέλνει η Γερμανία

    Μόνο ο Όλαφ Σολτς αντιστέκεται ακόμα στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT – Κριτική ακόμα και από το SPD



    ΣΧΟΛΙΑ