• Διεθνής πολιτική

    Γερμανία: Συμφώνησε σε στοχευμένους και λογικούς περιορισμούς του συστήματος SWIFT για τη Ρωσία

    • NewsRoom
    Ρόμπερτ Χάμπεκ υπουργός Οικονιομικών Υποθέσεων και αντικαγκελάριος της Γερμανίας - Αναλένα Μπέρμποκ υπουργός Εξωτερικών Γερμανίας

    Ρόμπερτ Χάμπεκ-Αναλένα Μπέρμποκ


    Η Γερμανία συμφώνησε σε «στοχευμένους και λειτουργικούς» περιορισμούς του συστήματος SWIFT για τη Ρωσία, ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι υπουργοί Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

    Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να περιορίσουμε την αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT ώστε να πλήξει τα σωστά άτομα, δήλωσαν οι δύο υπουργοί, χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

    Μέχρι σήμερα το Βερολίνο αρνείτο να συναινέσει στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, προκαλώντας κριτική τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

    Υπενθυμίζεται πως 291 μέλη του συστήματος Swift, για τις διατραπεζικές συναλλαγές, προέρχονται από τη Ρωσία, το οποία διακινούν μεγάλο πλήθος μηνυμάτων μέσω του εν λόγω συστήματος. Πρόκειται ουσιαστικά για τη δεύτερη σε αριθμό μελών  χώρα στο σύστημα μετά τις ΗΠΑ.

    Το σύστημα SWIFT επέτρεπε μέχρι σήμερα στη Γερμανία να πληρώνει ηλεκτρονικά την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου. Μια αποκοπή των ρωσικών τραπεζών από το σύστημα δεν θα σήμαινε πως θα διακόπτονταν οι διασυνοριακές συναλλαγές, αλλά πως η διαδικασία θα γινόταν ιδιαίτερα περίπλοκη, πολυδάπανη και κυρίως χρονοβόρα, προκαλώντας κυριολεκτικά χάος στο τραπεζικό της σύστημα.

    Διαβάστε επίσης

    Μόνο ο Όλαφ Σολτς αντιστέκεται ακόμα στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT – Κριτική ακόμα και από το SPD

    Τι είναι το σύστημα SWIFT και γιατί χώρες όπως η Γερμανία διστάζουν να αποκλείσουν τη Ρωσία

    Υπέρ του αποκλεισμού της Ρωσίας από το SWIFT η Ελλάδα-Επικοινωνία Μητσοτάκη με Σαρλ Μισέλ



    ΣΧΟΛΙΑ