• Διεθνής πολιτική

    Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ουκρανίας και Μολδαβίας – Απείχε η Ουγγαρία

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ


    Σε συμφωνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανία και της Μολδαβία ήρθαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Τη συμφωνία ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας πως οι ηγέτες των χωρών «αποφάσισαν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία».

    Παράλληλα, η Γεωργία πλέον μπαίνει σε καθεστώς υποψήφιας χώρας.

    Σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ, η ΕΕ «θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης στα κριτήρια ένταξης και κάλεσε την Κομισιόν να υποβάλει έκθεση έως τον Μάρτιο με σκοπό τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης».

    Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ήταν αντίθετος στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και απειλούσε με μπλόκο.  Τελικά ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας απείχε από την ψηφοφορία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, κρίνοντας ότι ήταν μια «κακή απόφαση» των Βρυξελλών.

    «Η Ουγγαρία δεν θέλει να φέρει μέρος της ευθύνης» για αυτήν την «παράλογη» απόφαση των υπόλοιπων 26 χωρών και για αυτόν τον λόγο απείχε, ανέφερε ο ίδιος ο Βίκτορ Όρμπαν σε βίντεο που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook.

    «Όμως 26 χώρες μέλη ήταν ανένδοτες ότι πρέπει να ληφθεί αυτή η απόφαση και έτσι η Ουγγαρία αποφάσισε ότι εάν οι 26 το αποφασίσουν, θα πρέπει να το κάνουν μόνες τους», πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης

    Σύνοδος Κορυφής: Διαφωνίες μεταξύ Βορρά και Νότου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο

    Βρούτσης για οπαδική βία: Καταργείται η υφιστάμενη νομοθεσία, έρχεται συνολική νομοθετική παρέμβαση

    Fitch: Αναβάθμισε σε θετικό το outlook των ελληνικών τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ