• Κοινωνία

    Βρούτσης για οπαδική βία: Καταργείται η υφιστάμενη νομοθεσία, έρχεται συνολική νομοθετική παρέμβαση

    • NewsRoom

    Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης


    Συνολική νομοθετική παρέμβαση για την αποτροπή της οπαδικής βίας προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

    Βρούτσης: Υπήρχε κενό και στις κάμερες

    «Καταβάλλουμε μια προσπάθεια από τον Σεπτέμβριο και μετά. Διαπίστωσα ότι πραγματικά υπήρχε κενό και στις κάμερες. Η νομοθεσία, που ακούω πολλούς συναδέλφους να λένε ότι υπήρχε και για τις κάμερες και για την ταυτοπροσωπία, θέλω να σας πω ότι δεν υπήρχε.

    Η νομοθεσία για τις κάμερες καταργείται πλήρως, ήταν ανεπαρκής, πλημμελής, δεν μπορούσε να λειτουργήσει και γι’ αυτό δεν υπήρχαν κάμερες στον βαθμό που θα έπρεπε για να υπάρχει ηλεκτρονική εποπτεία» είπε ο κ. Βρούτσης και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία:

    «Έρχεται ένα σύγχρονο πλαίσιο, με νομοθετική διάταξη, το επόμενο διάστημα. Λυπάμαι που το λέω, ο νομοθέτης τότε ήθελε να κάνει κάτι με τις κάμερες. Δεν τα κατάφερε, γι΄αυτό και δεν λειτούργησε το σύστημα».

    Όσον αφορά στο «κρίσιμο ζήτημα της ταυτοπροσωπίας» ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε:

    «Αναγνωρίζω στον κ. Κοντονή την καλή του πρόθεση. Θέσπισε, τότε, την κάρτα του φιλάθλου. Δεν πέτυχε. Ήταν ατελέσφορη. Δεν μπορούσε να λειτουργήσει, δεν μπορούσε να υλοποιηθεί. Η πρόθεσή του ήταν αγνή, στη σωστή κατεύθυνση και καλή.

    Ήταν όμως ατελέσφορο. Καταργείται όλη η νομοθεσία. Σκεφτείτε ότι στον νόμο Κοντονή είχαμε 17 αναβολές και παραπομπές στο μέλλον για την υλοποίηση του νόμου. Δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ. Καταργείται όλη η νομοθεσία. Φέρνουμε νέα νομοθεσία.

    Για την ταυτοπροσωπία, πλέον μας βοηθάει η τεχνολογία. Θα το δείτε, στο νομοσχέδιο που έρχεται θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα, μετά από δεκαετίες. Θα ξέρουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στο γήπεδο, με ανάλυση, όνομα, επίθετο και θέση που κάθεται».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Γαβρήλος σχολίασε ότι και σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός προσεγγίζει το θέμα της οπαδικής βίας επικοινωνιακά.

    «Αναφέρθηκε στο πρόβλημα, σαν να μην ήταν κυβέρνηση για 4,5 χρόνια η Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, μετακύλησε τις ευθύνες στον προηγούμενο υφυπουργό Αθλητισμού της κυβέρνησης της ΝΔ» είπε ο Γιώργος Γαβρήλος και πρόσθεσε:

    «Τι καταφέρατε κύριε υπουργέ με το χθεσινό επικοινωνιακό σόου που κάνατε; Ποια ήταν εκείνα τα στοιχεία που πήγατε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και δεν τα είχατε πάει δύο μέρες νωρίτερα; Πριν έχουμε το τελευταίο θανατηφόρο συμβάν, τους τελευταίους δύο μήνες;

    Ποιος ήταν ο λόγος που οι εισαγγελικές αρχές, οι διωκτικές αρχές δεν είχαν αυτά τα στοιχεία στα χέρια τους, ώστε να τα μεταβιβάσουν ως όφειλαν αρμοδίως; Τι αποκρύπτατε τους προηγούμενους μήνες; Το ίδιο έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, που μετά τη δολοφονία δημοσιογράφου, πήρε ένα φάκελο και πήγε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου;

    Τι έχει γίνει, από τότε μέχρι σήμερα;» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση πρέπει να δώσει απαντήσεις τι έχει κάνει με τους συνδέσμους.

    Ο κ. Γαβρήλος χαρακτήρισε δώρο στις ΠΑΕ την παρουσία αστυνομίας μέσα στα γήπεδα για να περιφρουρεί τις κερκίδες και τον αγωνιστικό χώρο.

    «Μας εξαγγέλθηκαν μέτρα που ήδη υπάρχουν. Και για τις κάμερες και για την ταυτοποίηση. Δεν μας είπατε όμως αν βάζετε το μαχαίρι εκεί που πρέπει, τη σχέση της οπαδικής βίας με τις μεγάλες ΠΑΕ» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

    Διαβάστε επίσης:

    Φλωρίδης σε ΣΥΡΙΖΑ: Κρατήσατε τη Βουλή ανοιχτή για να αθωώσετε βαρυποινίτες

    Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στηρίζει την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου

    Σπυρόπουλος: Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει πολύ ακριβά την ατολμία της κυβέρνησης στο πάρτι στην αγορά



    ΣΧΟΛΙΑ