• Διεθνής πολιτική

    Σύνοδος Κορυφής: Διαφωνίες μεταξύ Βορρά και Νότου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ


    Συνεχείς διαφωνίες για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο μεταξύ χωρών του βορρά και του νότου καταγράφονται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ενώ στο επίκεντρο παραμένει και η χρηματοδότηση και η ένταξη της Ουκρανίας στην Ένωση.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η Γερμανία, η Σουηδία και η Ολλανδία έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους για το νέο σχέδιο για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ζητώντας βελτιώσεις.

    Νέα πρόταση κατέθεσε και η Φινλανδία, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε.

    Από την πλευρά τους, η Ιταλία, η Γαλλία και η Σλοβενία ζητούν την έγκριση ως «πακέτο» στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

    Όσον αφορά την Ουγγαρία, αυτή  φαίνεται να διαφωνεί με την σκοπιμότητα της αναθεώρησης του πλαισίου, ενώ θέτει ερωτήματα για το που θα βρεθούν τα 50 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, συναντήθηκε με τον Σαρλ Μισέλ, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Όλαφ Σολτς και τον Εμμανουέλ Μακρόν, για πάνω από 20 λεπτά, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για μια δύσκολη συζήτηση.

    Οι συζητήσεις παραμένουν δύσκολες, με τις αντιπροσωπίες των χωρών να έχουν ετοιμαστεί και για μια πιθανή παράτασή της έως το Σάββατο.

    Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην πρόταση που είχε καταθέσει το καλοκαίρι, ζητούσε αύξηση των συνολικών κονδυλίων κατά 66 δισ. ευρώ, τα οποία όμως στην τελευταία συμβιβαστική πρόταση που υπέβαλε ο Σαρλ Μισέλ μειώνονται στα 22,5 δισ. ευρώ. Το ποσό θεωρείται πολύ μικρό για τις χώρες του Νότου και πολύ υψηλό για τις χώρες του Βορρά, κυρίως τη Γερμανία και την Ολλανδία.

    Διαβάστε επίσης

    Κόντρα Πλεύρη-Πολάκη για τις δηλώσεις Φλωρίδη: «Απαράδεκτες επικρίσεις» – «Λέτε ψέματα»

    Βρούτσης για οπαδική βία: Καταργείται η υφιστάμενη νομοθεσία, έρχεται συνολική νομοθετική παρέμβαση

    Εγκατάσταση Γραφείου Αντιπροσωπείας της Ένωσης Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών στη Σανγκάη



    ΣΧΟΛΙΑ