• Ναυτιλία

    Εγκατάσταση Γραφείου Αντιπροσωπείας της Ένωσης Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών στη Σανγκάη

    Γιώργος Ξηραδάκης - XRTC

    Γιώργος Ξηραδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας


    Με Ελληνικό χρώμα ξεκίνησε η πρώτη «Ναυτιλιακή Εβδομάδα του Πουντόνγκ» («Pudong Shipping Week») στη Σανγκάη, στα πλαίσια της οποίας πραγματοποιήθηκαν 42 εκδηλώσεις και παράλληλα διοργανώθηκε μετά από τέσσερα χρόνια η μεγάλη Κινεζική ναυτιλιακή έκθεση «Marintec China» με την συμμετοχή χιλιάδων εκθετών από όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένων και Ελληνικών συμφερόντων εταιριών.

    Η Λ.Δ. της Κίνας αποφάσισε την οικοδόμηση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Κέντρου στη Σανγκάη τον Ιούνιο του 2003 και έθεσε νέους στόχους εγκαινιάζοντας αυτό το νέο ταξίδι της μεγαλούπολης της χώρας.

    Έτσι, ως το παράθυρο της μεταρρύθμισης και του ανοίγματος της Κίνας με πυρήνα την ανάπτυξης της Σαγκάης ως Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο, η Νέα Περιοχή Pudong αναλαμβάνει τα κύρια στρατηγικά καθήκοντα δημιουργίας της Πιλοτικής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών της Κίνας ( Free Trade Zone Shanghai-China) με σκοπό την μετατροπή της σε μια πρωτοποριακή περιοχή εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων.

    Το Pudong φιλοξενεί περισσότερες από 11.000 εταιρείες σε ολόκληρη την αλυσίδα της ναυτιλιακής βιομηχανίας, έχει βελτιώσει το σύστημα υπηρεσιών ολόκληρου του κύκλου ζωής για ναυτιλιακά ταλέντα και έχει εισάγει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και καινοτομίες σε τομείς όπως το καμποτάζ, το σύστημα κωδικοποίησης για την προμήθεια πλοίων και τις διασυνοριακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

    Το Pudong παρέχει πλέον ένα καλό οικοσύστημα για τη ναυτιλιακή βιομηχανία με ποικίλες εφαρμογές ικανές να εξυπηρετήσου διάφορες απαιτήσεις και βιομηχανικές συνεργασίες.

    Μία από τις κύριες συνεργασίες που ανακοινώθηκαν κατά την έναρξη της Pudong Shipping Week, τη Δευτέρα 4/12/2023, ήταν η υπογραφή για την εγκατάσταση Γραφείου Αντιπροσωπείας της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας στο Lujiazui Fianncial City στο Pudong της Σανγκάης.

    Η Τελετή Υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Oriental Riverside κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης Pudong Shipping Week, ενώ η εορταστική δεξίωση πραγματοποιήθηκε την επόμενη ημέρα, στο Shanghai New Int’l Expo Centre κατά την πρώτη ημέρα της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης Marintec China 2023.

    Οι εν λόγω εκδηλώσεις αποτέλεσαν το επιστέγασμα της Συμφωνίας μεταξύ της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας και του Συμβουλίου Lujiazui Financial City που υπογράφηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2023, και που αφορά θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο χώρων που μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της διεθνούς ναυτιλίας.

    Από τότε μέχρι σήμερα, τα Συμβούλια των δύο μερών συνεργάστηκαν με ζήλο προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η Συμφωνία της εγκατάστασης του γραφείου της Ένωσης.

    «Η επέκταση των δραστηριοτήτων της Ένωσης είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής και της πολιτικής εξωστρέφειάς της.

    Το γραφείο Αντιπροσωπείας στη Σανγκάη θα βοηθήσει στην τόνωση της επικοινωνίας μεταξύ ναυτιλιακών εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και από τα δύο διεθνή ναυτιλιακά κέντρα, Ελλάδας και Κίνας, διαμορφώνοντας μηχανισμό τακτικού διαλόγου και αμοιβαίων επισκέψεων και για τα δύο μέρη.

    Οι μακροχρόνιες σχέσεις συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής και Κινεζικής ναυτιλιακής βιομηχανίας αποτελούν εχέγγυο για την περεταίρω ανάπτυξη όλων των κλάδων και κυρίως τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών εκατέρωθεν των μερών» ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Γιώργος Ξηραδάκης ο οποίος υπέγραψε την σχετική συμφωνία για την εγκατάσταση του γραφείου στο διεθνές οικονομικό κέντρο του Lujiazui.

    «Η συνέχιση μιας αποτελεσματικής και διαφανούς διαδικασίας για τη χρηματοδότηση των παραγγελιών πλοίων από τους Έλληνες πλοιοκτήτες είναι υψίστης σημασίας τόσο για την Κινεζική όσο και για την Ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία.

    Η Ένωση στοχεύει να διαδραματίσει συλλογικό ρόλο, στη σύσταση και προώθηση της Ελληνικής ναυτιλίας στους Δημόσιους και Ιδιωτικούς οργανισμούς της Κίνας.

    Παράλληλα η νέα συνεργασία θα μπορεί να βοηθήσει την διεύρυνση του ρόλου της Ελληνικής Ναυτιλίας στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα δημιουργώντας συνέργειες με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επενδυτικά σχήματα, Ναυπηγεία και Κατασκευαστές ναυτιλιακών εξοπλισμών και άλλες εταιρίες που θα χρειαστούν χρηματοδότηση για την ενίσχυση των σχέσεων τους με την Ελληνική ναυτιλιακή αγορά» τόνισε ο κ. Γιώργος Ξηραδάκης δίνοντας το στίγμα της νέας εποχής της ναυτιλιακής χρηματοδότησης από την Κίνα.

    Στην εορταστική δεξίωση παραβρέθηκαν πλήθος κόσμου, συμπεριλαμβανομένων αρκετών Ελλήνων επισκεπτών και εκθετών.

    Προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένα μηνύματα από τον Πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου κ. Γιώργο Πατέρα και από τον Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Θεόδωρο Πελαγίδη οι οποίοι αναφέρθηκαν στην πολλά υποσχόμενη συνεργασία της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας με το Lujiazui Financial City Council εκφράζοντας την πεποίθησή τους για την αγαστή συνεργασία των δύο κρατών.

    Ο κ. Πατέρας τόνισε τη σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας του οικονομικού κέντρου του Lujiazui για την εγκατάσταση του Γραφείου Αντιπροσωπίας ενώ ο κ. Πελαγίδης εξήρε τη σημασία του εγχειρήματος της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής Ναυτιλίας όχι μόνο για το Ελληνικό αλλά και για το Ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας της Shanghai Financial Association, κ. Shuai Shi ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με την Ένωση και πρότεινε τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας των δύο μερών με σκοπό την περαιτέρω σύσφιξη και επισημοποίηση της συνεργασίας.

    Αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης υποσχέθηκε ότι μεγάλη αντιπροσωπεία από το Shanghai Financial Association θα έρθει στην Ελλάδα γι’ αυτό το σκοπό ενώ παράλληλα θα υποδεχτεί στην Σανγκάη αντίστοιχη Ελληνική αντιπροσωπεία.

    «Επί του παρόντος, υπάρχουν 1.736 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με έδρα τη Σαγκάη στα οποία απασχολούνται 470.000 υπάλληλοι.

    Ο κλάδος χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) στη Σαγκάη αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του συνόλου της Κίνας, ενώ οι μισές από τις 20 κορυφαίες εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) στην Κίνα βρίσκονται στη Σαγκάη και συγκεκριμένα στο Pudong» ανέφερε ο κ. Shi Shuai.

    Ο Γενικός Διευθυντής της Shanghai Lujiazui Financial City Authority κ. Xiao Jian τόνισε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας με την Ένωση καθώς επίσης και την καινοτομία που μια τέτοια συνεργασία αποφέρει.

    Ο επιτυχημένος κύκλος της συνεργασίας και της ίδρυσης του γραφείου της Ένωσης αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τη νέα στρατηγική του Lujiazui για την προσέλκυση διεθνών οργανισμών και επιχειρήσεων με στόχο τη δημιουργία ενός παγκόσμιου χρηματοοικονομικού και χρηματοδοτικού κέντρου.

    Οι παροχές που δίνονται σε οποιαδήποτε επιχείρηση για να εγκατασταθεί στο Pudong είναι πραγματικά ιδιαίτερες και εναρμονισμένες με τις πλέον σύγχρονες απαιτήσεις του επιχειρείν. Ο κ. Xiao ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Προέδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης και υποσχέθηκε μια αγαστή συνεργασία με σύσσωμη την ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία.

    Η Υπεύθυνη της διοργάνωσης της Pudong Shipping Week κα. Dong Xiao Ling, ευχαρίστησε τον κ. Ξηραδάκη για την αναγνώριση του έργου της και υποσχέθηκε να ανταποκριθεί η ομάδα της στις νέες προκλήσεις ειδικά μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

    «Όπως είπαμε στη επίσημη ομιλία μας θα προγραμματίσουμε την εκδήλωση της επόμενης χρονιάς, ενώ θα υπάρχει σταθερή συνεργασία για την επίτευξη των στόχων των δύο μερών» τόνισε η κα Dong. Ευχήθηκε τέλος η συνεργασία το επόμενο έτος να αποφέρει καλά αποτελέσματα και να αποτελέσει μία καλή αρχή για όλους.

    Θερμό συγχαρητήριο χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Θοδωρής Βώκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Posidonia Exhibitions ενώ την εκδήλωση από Ελληνικής μεριάς τίμησαν με την παρουσία τους ο Ναυτικός Ακόλουθος της Ελλάδας στη Σανγκάη Πλωτάρχης Σταύρος Κακαρούχας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Ναυτιλιακών Μεσιτικών Εταιρειών και CEO της Optima Shipping Services, κ. Δημήτρης Κούκας, και ο Πρόεδρος του Propeller Club Πειραιά και CEO της Franman κ. Κωστής Φραγκούλης.

    Παράλληλα από Κινεζικής πλευράς παρέστησαν εκπρόσωποι τραπεζών και εταιρειών Leasing.

    Η Ένωση ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς, Optima Shipping Services S.A., Dynacom Tankers Management Ltd, Tsakos Group, Seanergy Maritime Holdings, NGM ENERGY S.A., Arcadia Shipmanagement Co Ltd, ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β. ΣΙΟΥΦΑΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, Intermodal Shipbrokers Co, Franman, Charterwell Maritime S.A., J.Laliotis Maritime Group, Marine Tours, Major & Grove Int’l Law Firm, Hellas Group, Moore Greece., για την πολύτιμη υποστήριξή τους.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΦΕΤ: Ενημέρωση των καταναλωτών εν όψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων

    Προκήρυξη διαγωνισμού απευθείας κατάταξης στο Λιμενικό Σώμα 20 Αξιωματικών ειδικότητας Τεχνικού

    Ευτύχης Βασιλάκης (Aegean): Ενέκρινε η Γενική Συνέλευση την καταβολή 85,389 εκ. στο Δημόσιο



    ΣΧΟΛΙΑ