• Διεθνής πολιτική

    Σχέδιο Σολτς κατά της γραφειοκρατίας – Ζητεί τη σύναψη «Συμφώνου της Γερμανίας»

    • NewsRoom
    Όλαφ Σολτς

    Όλαφ Σολτς, Καγκελάριος της Γερμανίας


    Τη σύναψη ενός «Συμφώνου της Γερμανίας» για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, μεταξύ κυβέρνησης, κρατιδίων και δήμων, με τη συμμετοχή και της αντιπολίτευσης, ζήτησε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

    Προηγουμένως, ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς είχε εξαπολύσει δριμεία επίθεση εναντίον του κυβερνητικού συνασπισμού, κατηγορώντας τον ότι δεν αξιολογεί σωστά τις εκτεταμένες συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και εξακολουθεί να μη στηρίζει επαρκώς τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

    «Πρέπει να γίνουμε πιο γρήγοροι, λιγότερο περίπλοκοι, λιγότερο γραφειοκράτες», τόνισε ο καγκελάριος από το βήμα της Bundestag και ανέδειξε την ανάγκη όλες οι κρατικές υπηρεσίες να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα και θάρρος, προκειμένου η Γερμανία να γίνει πιο σύγχρονη και πιο ασφαλής.

    «Τα πράγματα στη Γερμανία προχωρούσαν πολύ αργά. Οι πολίτες έχουν κουραστεί από αυτή τη στάση, το ίδιο κι εγώ», δήλωσε ο κ. Σολτς και ανέφερε ως θετικά παραδείγματα το ενιαίο εισιτήριο των 49 ευρώ για τα ΜΜΜ σε όλη τη χώρα και τη γρήγορη σύνδεση των τερματικών σταθμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου με το δίκτυο.

    «Πρέπει να γίνουμε πιο γρήγοροι, λιγότερο περίπλοκοι, λιγότερο γραφειοκράτες. Όχι άλλοι φάκελοι με λίστες μήκους δύο μέτρων με κανόνες για την κατασκευή μιας ηλιακής στέγης», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Σολτς συνέκρινε ακόμη το μέγεθος των αναγκαίων αλλαγών με τον βιομηχανικό εκσυγχρονισμό της Γερμανίας στο τέλος του 19ου αιώνα και ζήτησε τη συνεργασία όλων.

    «Μόνο μαζί θα αποτινάξουμε το παράσιτο της γραφειοκρατίας που έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας εδώ και χρόνια και δεκαετίες και παραλύει την οικονομία μας. Αυτό απαιτεί εθνική προσπάθεια. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε ταχύτητα αντί στασιμότητας, δράση αντί αποχής, συνεργασία αντί διενέξεων», δήλωσε.

    Κατά την ομιλία του ο Όλαφ Σολτς επιτέθηκε στην Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), υποστηρίζοντας ότι «καταστρέφει σκόπιμα τον πλούτο» της χώρας.

    «Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών γνωρίζει ότι η αυτοαποκαλούμενη εναλλακτική είναι στην πραγματικότητα μια ομάδα κατεδάφισης της χώρας μας», ανέφερε και εξήγησε ότι η AfD επιδιώκει τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρότι η ευημερία της Γερμανίας είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με τη συμμετοχή της στην ΕΕ.

    Με το βλέμμα στις εσωτερικές διαφωνίες του κυβερνητικού συνασπισμού, ο καγκελάριος σημείωσε ακόμη ότι ο ρόλος του απαιτεί να δίνει την κατεύθυνση και να προωθεί «γενναίους συμβιβασμούς» μεταξύ των εταίρων.

    «Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζουμε όσους θέλουν να αποκομίσουν πολιτικά κέρδη από σενάρια υποβάθμισης και πανικού», δήλωσε, ενώ παραδέχθηκε ότι τα τρία κυβερνητικά κόμματα (SPD, Πράσινοι, FDP) «έχουν διαφωνήσει πάρα πολύ κατά τους τελευταίους μήνες».

    Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο αρχηγός του CDU Φρίντριχ Μερτς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έθεσε λάθος προτεραιότητες, ότι δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες που έχει προκαλέσει η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και κυρίως ότι δεν στηρίζει επαρκώς τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

    «Δεν αποδίδετε δικαιοσύνη στη θεμελιώδη πρόκληση της “αλλαγής εποχής” (Zeitenwende)», τόνισε απευθυνόμενος στον καγκελάριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το αργότερο το 2027 θα υπάρξει έλλειμμα τουλάχιστον 30 δισεκατομμυρίων ευρώ στον αμυντικό προϋπολογισμό.

    «Η Bundeswehr παραμένει το ανεπιθύμητο παιδί για τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους», πρόσθεσε ο κ. Μερτς.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης:

    Αντόνιο Γκουτέρες (ΟΗΕ): Η κλιματική κατάρρευση άρχισε

    Ιταλία: Παραμένει πρώτο το κόμμα της Μελόνι στην πρόθεση ψήφου

    Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Βόρεια Κορέα να μην παραδώσει όπλα στη Ρωσία



    ΣΧΟΛΙΑ