• Διεθνής πολιτική

    Σάλος στην Κύπρο με τη δημοσιοποίηση στη Βουλή της «λίστας Γιωρκάτζη», με πολιτικούς με «κόκκινα» δάνεια

    • NewsRoom

    Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, πρώην Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου


    Στην επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων Κύπρου αναρτήθηκαν τα πρακτικά της Απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη δημοσιοποίηση της λεγόμενης «Λίστας Γιωρκάτζη» βάσει εισήγησης της ad hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που συστάθηκε για τη Διερεύνηση Θεμάτων που Αφορούν σε Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων.

    Ακολούθως δημοσιεύτηκε και αυτούσια η λίστα, η οποία παρουσιάζει πολιτικά πρόσωπα, συγγενικά τους  αλλά και εταιρείες συνδεδεμένες με αυτά, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τραπεζικές  υπερβάσεις. Παράλληλα περιέχονται τα ονόματα εταιρειών της χώρας με μη εξυπηρετούμενο δανεισμό, μέτοχοι των οποίων συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια ημικρατικών οργανισμών ή δημόσιων οργανισμών ιδιωτικού δικαίου, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Πρόκειται για δάνεια, χρεωστικά υπόλοιπα πιστωτικών καρτών και συνεργασίες των εν λόγω ονομάτων με τα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου μέχρι το τέλος του έτους 2018. Τους σχετικούς πίνακες απέστειλε με επιστολή της στις 4 Απριλίου του 2019 προς τον τότε πρόεδρο της Βουλής της Κύπρου Δημήτρη Συλλούρη, η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, πρώην διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

    Όπως αναφέρεται στο κείμενο που συνοδεύει τους εν λόγω πίνακες, η Ολομέλεια του σώματος, με την παρούσα Απόφασή της η οποία λαμβάνεται δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 78 του Συντάγματος και αποτελεί τη νόμιμη βάση δημοσιοποίησης της Λίστας, υιοθετεί τις εισηγήσεις της αρμόδιας επιτροπής και εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο της Βουλής να ενεργήσει ως ανωτέρω αναφέρεται, ευθύς ως η παρούσα Απόφαση ψηφισθεί από την Ολομέλεια του σώματος.

    Διευκρινίζει, ταυτόχρονα, ότι η Λίστα δημοσιοποιείται αυτούσια, όπως αυτή είχε υποβληθεί από την τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και παραδοθεί στον τέως πρόεδρο της Βουλής τον Απρίλιο του 2019 και συναφώς χωρίς να έχει προηγηθεί, αρμοδίως, οποιαδήποτε παρέμβαση για διόρθωση ή αφαίρεση στοιχείων, τα οποία και καταγράφονται στη Λίστα αυτούσια, με βάση τα δεδομένα του 2019 ή/και προηγούμενων ετών και τα οποία ενδεχομένως να μην αντιστοιχούν στην αληθή οικονομική εικόνα για κάθε περιλαμβανόμενο σε αυτή πρόσωπο.



    ΣΧΟΛΙΑ