ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Μαρκ Ρούτε πρότεινε την αύξηση των δαπανών για άμυνα και ασφάλεια τουλάχιστον στο 5% έως το 2032 στα 32 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Ντικ Σχόοφ.
Ο Ρούτε «αναμένει ότι, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ», τον Ιούνιο στη Χάγη, ο στόχος που θα τεθεί για τις αμυντικές δαπάνες θα είναι να φτάσουν το 3,5% μέχρι το 2032. Άλλο ένα 1,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να διατεθεί για δαπάνες που σχετίζονται με την ασφάλεια, όπως για υποδομές και για κυβερνοασφάλεια, είπε ο Σχόοφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Το αίτημα για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% έχει διατυπωθεί αρκετές φορές από τους συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η πρόταση έγινε από τον Μαρκ Ρούτε πριν μία εβδομάδα, προκειμένου οι χώρες να καταλήξουν σε συμφωνία ενόψει της συνόδου κορυφής στις 24 και 25 Ιουνίου στη Χάγη.
Όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό, ο Ρούτε απέφυγε να επιβεβαιώσει τα ποσοστά που ανέφερε ο Σχόοφ. «Δεν θα επιβεβαιώσω αριθμούς (…) το έλεγα ανέκαθεν ότι, αν μέναμε στο 2% δεν θα μπορούσαμε να αμυνθούμε. Πρέπει επομένως να αυξήσουμε τις αμυντικές δαπάνες», είπε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
Στα τέλη του 2024, 22 χώρες του ΝΑΤΟ είχαν φτάσει στον στόχο του 2% που είχε τεθεί το 2014. Πολλές άλλες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο, απέχουν ακόμη πολύ από αυτόν τον στόχο.
Η αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2032 θα απαιτούσε μια σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή από αυτές τις χώρες. Θα τους ήταν ωστόσο ευκολότερο να πλησιάσουν τον στόχο του 1,5% για τις δαπάνες ασφαλείας αφού κάποιες από αυτές, όπως η κατασκευή υποδομών για τις μεταφορές, περιλαμβάνονται ήδη σε αυτόν τον τομέα.
Διαβάστε επίσης:
Ιράν-ΗΠΑ: Την Κυριακή στο Ομάν ο τέταρτος γύρος συνομιλιών, αναφέρουν πηγές και ΜΜΕ
Ουκρανία: Οι Ευρωπαίοι ολοκληρώνουν νέα πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Red Hills με την υπογραφή της Georges Batzios Architects
- Έβαλε μπροστά την κομματική μηχανή ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- H επίθεση των αγοραστών στις τράπεζες, τα κέφια σε Optima και 3Ε, η 27χρονη «διάδοχος» του Βακάκη, η νέα super manager του ΔΕΣΦΑ, τι αγοράζει ο Πιστιόλης και ένα hot quiz με το εφοπλιστικό χαστούκι στις χιονισμένες Άλπεις
- Τραγωδία στα Τέμπη: Γκρίζο κενό η πυρασφάλεια των καθισμάτων – Η ΕΔΑΠΟ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.