• Διεθνής πολιτική

    Reuters: Η ΕΕ δίνει ακόμη 500 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία


    To πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως οι Υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν να δώσουν ακόμη 500 εκατ. ευρώ στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.  H χρηματοδότηση της ΕΕ δίνεται για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, ανεβάζοντας την υποστήριξη ασφαλείας της Ευρώπης στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

    «Σήμερα στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία για την πέμπτη δόση στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε.

    Πως θα κατανεμηθούν οι πόροι

    Τα χρήματα θα βοηθήσουν την ΕΕ να συνεχίσει να αγοράζει από κοινού εξοπλισμό και προμήθειες για τον ουκρανικό στρατό, συμπεριλαμβανομένων των θανατηφόρων όπλων, τα οποία το μπλοκ είπε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για αμυντικούς σκοπούς.

    Οι κανόνες της ΕΕ συνήθως εμποδίζουν το μπλοκ να χρησιμοποιεί τον επταετή προϋπολογισμό του για τη χρηματοδότηση στρατιωτικών επιχειρήσεων, αλλά η λεγόμενη Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης, η οποία έχει όριο 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι εκτός προϋπολογισμού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας.

    Πως θα συνεχίσει η χρηματοδότηση των Ουκρανών

    Η ΕΕ ενέκρινε την πρώτη δόση βοήθειας αμέσως μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, σε αυτό που περιγράφεται από αξιωματούχους της ΕΕ ως ορόσημο για ένα μπλοκ επιφυλακτικό για στρατιωτική ανάμειξη πέρα ​​από τα σύνορά του.

    Ωστόσο, με το ήμισυ της επταετούς διευκόλυνσης να έχει ήδη δοθεί στην Ουκρανία μετά από μόλις πέντε μήνες, δεν είναι σαφές πώς μπορεί η ΕΕ να συνεχίσει τη χρηματοδότησή της για την αγορά και παράδοση όπλων και άλλου εξοπλισμού εάν συνεχιστεί η εισβολή της Ρωσίας.

    Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ήταν πολύ πιθανό, λέγοντας ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί. Προσπάθησε να δείξει στην Ουκρανία ότι η ΕΕ δεν παραιτείται, προσθέτοντας ότι αναμένει από τους πρεσβευτές της ΕΕ να εγκρίνουν μια νέα απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού χρυσού από την ΕΕ αργότερα αυτή την εβδομάδα.

    Τι ανέφερε ο Μπορέλ

    “Είμαι βέβαιος ότι (ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ) Πούτιν υπολογίζει στη δημοκρατική κούραση… Πιστεύει ότι οι δημοκρατίες είναι αδύναμες. Κοιτάξτε, όχι. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν μπορούν να αντέξουν την κόπωση”, είπε ο Μπορέλ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους να παραμείνουν στην πορεία, λέγοντας ότι ακόμη και όταν οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια οδεύουν για καλοκαιρινές διακοπές, «τα ρωσικά στρατεύματα δεν σχεδιάζουν να πάρουν ελεύθερες μέρες από την περαιτέρω επίθεση στην Ουκρανία».

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΕ – Αζερμπαϊτζάν: Νέα συμφωνία για το φυσικό αέριο

    Wall Street: Κέρδη στο άνοιγμα με ώθηση από τις τράπεζες – Στο +4% η Goldman Sachs



    ΣΧΟΛΙΑ