• Διεθνής πολιτική

    Raine: Αμοιβή 31,5 εκατ. δολαρίων για την εύρεση επενδυτή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Πόσοι τελικά έδειξαν ενδιαφέρον

    • Bloomberg
    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ


    Ο όμιλος Raine πρόκειται να εισπράξει 31,5 εκατομμύρια δολάρια σε αμοιβές για το έργο του ως σύμβουλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεν (Manchester United Plc) στην προσπάθεια της οικογένειας Glazer να προσελκύσει νέο επενδυτή. 

    Η επενδυτική τράπεζα με έδρα τη Νέα Υόρκη ξόδεψε περισσότερο από ένα χρόνο συνεργαζόμενη με τους ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την οικογένεια Glazer των ΗΠΑ, για να προωθήσει τον σύλλογο σε πιθανούς αγοραστές. 

    Αυτές οι προσπάθειες κορυφώθηκαν όταν ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Τζιμ Ράτκλιφ συμφώνησε να αποκτήσει περίπου το 25% των μετοχών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Δεκέμβριο, έναντι 33 δολαρίων ανά μετοχή.  

    Έγγραφα που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ δείχνουν ότι ο όμιλος Raine είχε επαφή με 170 ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς οι Γκλέιζερς συζητούσαν εάν θα επιδιώξουν μια μειοψηφική ή οριστική πώληση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

    Στο τέλος, η προσφορά κατέληξε σε μια μάχη μεταξύ του Ράτκλιφ και μιας ομάδας επενδυτών από το Κατάρ με επικεφαλής τον Σεΐχη Τζασίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, που ήθελε να αγοράσει όλη τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όμως η κοινοπραξία του Κατάρ δεν μπόρεσε να απαντήσει στην τιμή που προσέφερε ο Ράτκλιφ για τις μετοχές που κατείχαν τόσο οι Γκλέιζερς όσο και άλλοι δημόσιοι μέτοχοι της ομάδας. 

    Από τους τρεις ανεξάρτητους διευθυντές του συλλόγου, ο John Hooks και ο Manu Sawhney δεν παρευρέθηκαν στην τελική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που ενέκρινε τη συμφωνία στις 24 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα έγγραφα.

    Αυτή η μακροχρόνια μάχη ήταν μια άλλη σημαντική νίκη για τον όμιλο Raine, ο οποίος χτίζει τη φήμη του ως σύμβουλος σε μεγάλα deal στον αθλητισμό και την ψυχαγωγία. 

    Τα τελευταία χρόνια, έχει εργαστεί για τις πωλήσεις της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Chelsea FC και της γαλλικής Olympique Lyonnais. Το 2023, κέρδισε 65 εκατομμύρια δολάρια από την παροχή συμβουλών στην World Wrestling Entertainment Inc. σχετικά με την εξαγορά της από την Endeavor Group Holdings Inc.

    Διαβάστε επίσης

    Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Προτεραιότητα στα τρόπαια και όχι στα οικονομικά κέρδη, λέει ο Ράτκλιφ

    Τζιμ Ράτκλιφ: Έως τα μέσα Φεβρουαρίου η επισημοποίηση της εισόδου στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

    Ράτκλιφ: Στόχος η επιστροφή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην κορυφή της Αγγλίας και της Ευρώπης



    ΣΧΟΛΙΑ