• Διεθνής πολιτική

    Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση στη Ρωσία – Απείλησε με πυρηνικά

    • NewsRoom
    Βλαντίμιρ Πούτιν, Πρόεδρος Ρωσίας

    Βλαντίμιρ Πούτιν, Πρόεδρος Ρωσίας


    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κήρυξε μερική επιστράτευση, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

    Μερική επιστράτευση στη Ρωσία ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο διάγγελμά του που αναμενόταν από το βράδυ της Τρίτης.

    Αναφερόμενος στην απόφαση για μερική επιστράτευση, η οποία τίθεται σε ισχύ από σήμερα, είπε ότι αφορά μόνο όσους είναι καταγεγραμμένοι ως έφεδροι και κυρίως όσοι υπηρέτησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν συγκεκριμένες στρατιωτικές ειδικότητες και σχετική πείρα.

    Ο υπουργός Άμυνας της χώρας είπε αργότερα ότι θα κληθούν έως και 300.000 στρατιώτες.

    Παράλληλα διακήρυξε ότι «στηρίζει» την απόφαση των κατοίκων περιοχών που ελέγχονται από τη Ρωσία στην Ουκρανία να προχωρήσουν σε δημοψηφίσματα όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη σε Λουγκάνσκ και Ζαπορίζια.

    Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για “υπεράσπιση των εδαφών της Ρωσίας” και κατηγόρησε τη Δύση ότι θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία. “Η Δύση προσπάθησε να μετατρέψει το λαό της Ουκρανίας σε κρέας για τα κανόνια”, σημείωσε και πρόσθεσε: “Η Δύση δεν ήθελε την ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας”.

    Ο ίδιος επέμεινε στη ρητορική του Κρεμλίνου τονίζοντας ότι “στόχος μας είναι η απελευθέρωση του Ντονμπάς”.

    “Οι περισσότεροι άνθρωποι σε αυτές τις ιστορικές περιοχές της Ουκρανίας δεν θέλουν να βρίσκονται κάτω από τον ζυγό των Νεοναζί”, υποστήριξε ο Πούτιν και συμπλήρωσε ότι “δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να παρατήσουμε αυτούς τους ανθρώπους”.

    Ο Ρώσος πρόεδρος απείλησε και με χρήση πυρηνικών λέγοντας λίγο πριν την ολοκλήρωση του διαγγέλματός του πως «όσοι μας απειλούν με πυρηνικά θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτή η απειλή μπορεί να στραφεί εναντίον τους».

    «Σίγουρα θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα» για να υπερασπιστούμε το ρωσικό έδαφος», είπε ο Πούτιν. «Αυτό δεν είναι μπλόφα», αναφέρει το Bloomberg.

    Το Κρεμλίνο πρόκειται να οργανώσει βιαστικά δημοψηφίσματα για την απορρόφηση τεσσάρων κατεχόμενων περιοχών στην ανατολική και νότια Ουκρανία το συντομότερο αυτό το Σαββατοκύριακο, κλιμακώνοντας την εισβολή στη γειτονική χώρα.

    Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι θα κινηθούν γρήγορα για να προσαρτήσουν τα εδάφη μετά την ψηφοφορία, καθιστώντας τα μέρος της χώρας.

    Οι απειλές του Πούτιν έρχονται μετά από την ουκρανική αντεπίθεση των τελευταίων εβδομάδων που επέφερε σημαντικές ήττες στα ρωσικά στρατεύματα, με τους Ουκρανούς να ανακτούν περισσότερο από το 10% των εδαφών που κατείχε η Ρωσία.

    Πυρηνικές Απειλές

    Ο Πούτιν την περασμένη εβδομάδα υποσχέθηκε να συνεχίσει την επίθεση στην Ουκρανία παρά τις σοβαρές απώλειες, λέγοντας ότι δεν «βιάζεται» και ότι είναι έτοιμος να εντείνει τις επιθέσεις στην ουκρανική υποδομή.

    Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν υπονοήσει πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων στη σύγκρουση στο παρελθόν. Στην πραγματικότητα, η χρήση τους θα κινδύνευε να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση με τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις με πυρηνικά όπλα, κάτι που και οι δύο πλευρές προσπάθησαν να αποφύγουν.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, το Σαββατοκύριακο είπε ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών ή τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία θα έφερνε μια «συνεπακόλουθη» απάντηση.

    «Θα γίνουν πιο παρίες στον κόσμο από ποτέ», είπε στην εκπομπή 60 Minutes. «Και ανάλογα με την έκταση αυτού που κάνουν θα καθοριστεί ποια απάντηση θα υπάρξει».

     

    Διαβάστε επίσης

    Μυστήριο με το Διάγγελμα Βλαντίμιρ Πούτιν – Που οφείλεται η καθυστέρηση



    ΣΧΟΛΙΑ