• Διεθνής πολιτική

    Προκλητικός Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα παραβίασε τουρκική υφαλοκρηπίδα

    • NewsRoom
    Εμπρηστικός Τσαβούσογλου: Οι Έλληνες είναι κομπλεξικοί

    Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας


    Την προπαγάνδα περί προκλητικής συμπεριφοράς της Ελλάδας εις βάρος της Τουρκίας συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο MED Mediterranean Dialogue Forum, το οποίο διοργανώθηκε για 6η φορά φέτος από το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών και το Ινστιτούτο Διεθνών Πολιτικών Σπουδών (ISPI).

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ με θράσος υποστήριξε ότι η Ελλάδα «παραβίασε την τουρκική υφαλοκρηπίδα», κάτι, που κατά τα λεγόμενά του, έγινε η αιτία για την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Όπως ισχυρίστηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, επικαλούμενος το αφήγημα περί της μεγαλύτερης ακτογραμμής στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε πως Έλληνες και Ελληνοκύπριοι, προχώρησαν στη σύσταση του Forum Eastmed, χωρίς να υπολογίσουν την Τουρκία.

    «Εμείς κάναμε συνεχώς εκκλήσεις για διάλογο. Μιλήσαμε για ισότιμη μοιρασιά αλλά οι Ελληνοκύπριοι ακόμη το απορρίπτουν αυτό. Το ερευνητικό μας πλοίο Oruc Reis, δύο φορές σταμάτησε τις δραστηριότητες του για να δώσει ευκαιρία στην διπλωματία. Όταν χάρις στη Γερμανία η Τουρκία θα άρχιζε συνομιλίες με την Ελλάδα, πριν την ανακοίνωση, η Ελλάδα υπέγραψε δήθεν καθορισμό θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο. Η Τουρκία πάντοτε ανοίγει το δρόμο στη διπλωματία και δέχεται απαντήσεις γεμάτες με απειλές και προβοκάτσιες. Για ποιο λόγο;» διερωτήθηκε.

    «Η προτίμηση μας είναι σαφής. Η πύλη της Τουρκίας είναι ανοιχτή μέχρι το τέλος για το διάλογο. Υπάρχει μία οδός διεξόδου. Η σύνοδος Ανατολικής Μεσογείου είναι μία ευκαιρία κατάλληλη για τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και αυτό είναι μία δική μας πρόταση. Σήμερα στις Βρυξέλλες η επιτροπή της ΕΕ και ο πρέσβης μου, θα έχουν μία συνάντηση και σε αυτήν θα συζητηθεί το πώς θα διοργανωθεί αυτή η σύνοδος», δήλωσε.

    Διαβάστε ακόμα: 

    Τσαβούσογλου: Επίθεση σε ΗΠΑ και Γαλλία μετά τις δηλώσεις Πομπέο

    Τσαβούσογλου: Η επιχείρηση Ειρήνη χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο κατά της Τουρκίας



    ΣΧΟΛΙΑ