• Διεθνής πολιτική

    Προκλητικό «σόου» Ερντογάν για την επέτειο της Άλωσης – Διαβάστηκε προσευχή από Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία

    • NewsRoom


    Το είπε και το έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Στην επέτειο των 567 ετών από τη «μαύρη» μέρα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν έδωσε εντολή, αγνοώντας άπαντες και διαβάστηκε μουσουλμανική προσευχή, μέσα στην Αγία Σοφία.

    Στο πλαίσιο των μεγαλοπρεπών εορτασμών οι οποίοι έγιναν υπό τα μέτρα αποστάσεων και περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η «σούρα του Πορθητή», μία μουσουλμανική προσευχή αφιερωμένη στον Μωάμεθ Β’, διαβάστηκε από το εσωτερικό του μνημειώδους ναού και μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

    Οι φιέστες για τα 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, ξεκίνησαν από το πρωί με πρωταγωνιστή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος χαιρέτησε το πλήθος στα σκάφη που πέρασαν τον Βόσπορο και παρίσταναν κι αυτά πως πάνε να αλώσουν την Πόλη!

    Σκάφη με την τουρκική σημαία και εικόνες του σουλτάνου Μωάμεθ Β’ διέσχισαν τα Στενά του Βοσπόρου απευθύνοντας χαιρετισμό στον Τούρκο πρόεδρο μπροστά από την κατοικία του.

    Στις 21:00 ξεκίνησε το τηλεοπτικό σόου που διοργάνωσε το υπουργείο Τουρισμού και πολιτισμού της Τουρκίας με ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι και τις προσευχές όπως ανακοίνωσε χθες ο Ερντογάν. Πρόκειται για ένα «ακριβό» τηλεοπτικό σόου, εξαιτίας της πανδημίας, για χάριν του οποίου έχει στηθεί και ένα ομοίωμα τείχους εκτός του ναού.

    Σε δήλωσή του ο Ερντογάν χαρακτήρισε την επέτειο «μία από τις μεγαλύτερες νίκες στην Ιστορία» και «σημείο καμπής που εγκαινίασε μια νέα εποχή».



    ΣΧΟΛΙΑ