• Διεθνής πολιτική

    Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν να επισκεφθεί «σύντομα» ο ρώσος πρόεδρος την Τουρκία

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- Βλαντίμιρ Πούτιν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- Βλαντίμιρ Πούτιν


    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν ότι ο Ρώσος ηγέτης θα επισκεφθεί την Τουρκία “σύντομα”, μετέδωσε την Παρασκευή το Interfax επικαλούμενο έναν αξιωματούχο του Κρεμλίνου.

    Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Πούτιν σε χώρα του ΝΑΤΟ από τότε που διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ο Πούτιν έχει ταξιδέψει σπάνια εκτός Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου.

    “Υπάρχει πρόσκληση από τον πρόεδρο της Τουρκίας. Ο Πούτιν και ο Ερντογάν συμφώνησαν ότι η επίσκεψη θα γίνει στο εγγύς μέλλον, αλλά δεν έχουμε ακόμη μιλήσει για συγκεκριμένη ημέρα, συγκεκριμένες ημερομηνίες”, ανέφερε το Interfax επικαλούμενο τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ.

    Ο Ερντογάν, ο οποίος επανεξελέγη τον περασμένο μήνα για μία ακόμη πενταετή θητεία, έχει επιδιώξει να διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

    Η Τουρκία έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία, αλλά έχει επίσης προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία και έχει ζητήσει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία της.

    Η Άγκυρα έχει επίσης συμβάλει στη διαμεσολάβηση για την ανταλλαγή κρατουμένων και, μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, διαπραγματεύτηκε τον Ιούλιο του 2022 μια συμφωνία που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

    Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαιρέτισε αργότερα αυτό που αποκάλεσε “άνευ προηγουμένου συνεργασία” μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, επαινώντας την “ισορροπημένη θέση” του Ερντογάν σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    “Και για αυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα είναι καλός γείτονας για εμάς”, πρόσθεσε, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

    Σημειώνεται ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν τον Μάρτιο για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να κινδυνεύσει να συλληφθεί εάν ταξιδέψει στο εξωτερικό. Ωστόσο, η Άγκυρα δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος του Καταστατικού της Ρώμης, το οποίο δημιούργησε το ΔΠΔ, και έτσι ο Πούτιν δεν θα διατρέξει τέτοιο κίνδυνο επισκεπτόμενος την Τουρκία.

    Διαβάστε επίσης

    ΝΑΤΟ: Ο Μπάιντεν ζητά από τον Στόλτενμπεργκ να παραμείνει στη θέση του

    Μπόρις Τζόνσον: Επιστρέφει στη δημοσιογραφία ως αρθρογράφος στην Daily Mail

    Γκουτέρες (ΟΗΕ) για Πύλο: Δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ