• Διεθνής πολιτική

    ΠΟΥ: Ποιες χώρες χρηματοδοτούν τον οργανισμό – Πόσα δίνει ο Μπιλ Γκέιτς

    Ίδρυμα Γκέιτς: Χορήγηση 120 εκατ. δολαρίων για την πρόσβαση φτωχών χωρών στην θεραπεία της Merck

    Bill Gates


    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συνεχίσει να ηγείται της παγκόσμιας μάχης κατά της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία «απειλεί να διαρρήξει τον ιστό της διεθνούς συνεργασίας», δήλωσε σήμερα ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού.

    Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ ευχαρίστησε «τα πολλά κράτη μέλη που εξέφρασαν την υποστήριξή τους και την αλληλεγγύη τους» στη διήμερη ετήσια υπουργική συνέλευση του οργανισμού. Χαιρέτισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που εγκρίθηκε με συναίνεση από τα 194 κράτη μέλη του ΠΟΥ, η οποία ζητεί μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της διεθνούς αντίδρασης, «συμπεριλαμβανομένης, χωρίς να περιορίζεται σε αυτήν, της απόδοσης ΠΟΥ».

    «Θέλουμε λογοδοσία περισσότερο από οποιονδήποτε», είπε ο Τέντρος. «Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στρατηγική ηγεσία για τον συντονισμό της παγκόσμιας αντίδρασης», στην πανδημία. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δεν έκανε καμία αναφορά σε απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που διατυπώθηκε σε επιστολή του προς τον ΠΟΥ, ότι θα σταματήσει μόνιμα τη χρηματοδότηση για τον ΠΟΥ, εάν ο οργανισμός δεν δεσμευτεί να προχωρήσει σε βελτιώσεις εντός 30 ημερών και ότι θα επανεξετάσει τη συμμετοχή των ΗΠΑ στον διεθνή οργανισμό.

    Ποιοι είναι οι βασικοί χρηματοδότες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

    Αφού κατηγόρησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για φιλοκινεζική στάση και ανέστειλε τη χρηματοδότηση που παρέχουν οι ΗΠΑ σε αυτήν την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε αυτήν την εβδομάδα ότι θα διακόψει τελείως τη συμβολή της χώρας του εάν ο ΠΟΥ δεν προχωρήσει σε ραγδαίες μεταρρυθμίσεις μέσα σε διάστημα 30 ημερών.

    Ποιες είναι όμως οι βασικές πηγές χρηματοδότησης αυτής της υπηρεσίας που εδρεύει στη Γενεύη; Η Ουάσινγκτον είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης και τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ιδιαίτερα υποστηρικτική σε προγράμματα που αφορούσαν την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, την καταπολέμηση του HIV/AIDS και τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών.

    Για την τρέχουσα, διετή περίοδο, που λήγει τον Δεκέμβριο του 2021, οι ΗΠΑ επρόκειτο να συμβάλουν με το ποσό των 553 εκατομμυρίων δολαρίων ή το 9% του προϋπολογισμού του ΠΟΥ, ύψους 5,8 δισεκ. δολαρίων. Το ποσό αυτό είναι σχεδόν τριπλάσιο από τα 187,5 εκατομμύρια δολάρια που θα καταβάλει η Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του ΠΟΥ. Άλλοι σημαντικοί χρηματοδότες είναι η Βρετανία, με 519 εκατομμύρια δολάρια, το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς με 340,9 εκατομμύρια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 269,8 εκατ., η Γερμανία με 228,7 εκατ. και η Ιαπωνία με 217,2 εκατομμύρια.



    ΣΧΟΛΙΑ