• Διεθνής πολιτική

    Πορτογαλία: Παραιτήθηκε ο Αντόνιο Κόστα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς – Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται η χώρα

    • NewsRoom

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα


    Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, λίγες ώρες μετά την έφοδο της αστυνομίας στην επίσημη κατοικία του, στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά.

    Ο Κόστα, προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ήταν πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2015.

    Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα συνελήφθη ο προσωπάρχης του, όπως δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Πορτογαλίας. Εκτός από τον προσωπάρχη, η αστυνομία συνέλαβε επίσης τον προσωπικό σύμβουλο του Κόστα, Ντιόγκο Λακέρδα, που θεωρείται ένα από τα πλέον έμπιστα πρόσωπά του και τον σοσιαλιστή δήμαρχο της Sines Νούνο Μασκαρένιας, Ύποπτος για την υπόθεση θεωρείται και ο υπουργός Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα.

    Οι αστυνομικές έρευνες στην κατοικία του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας και στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών συνεχίζονται.

    Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας γίνονται στο πλαίσιο μιας έρευνας για υποψίες αθέμιτης επιρροής και διαφθοράς σε συμβόλαια που συνδέονται με το πράσινο υδρογόνο και με την εξόρυξη λιθίου, ενός μετάλλου που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών και είναι ουσιώδους σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση.

    Οι έρευνες, στις οποίες παίρνουν μέρος περίπου 140 αστυνομικοί, αφορούν επίσης το υπουργείο Περιβάλλοντος και Υποδομών, σύμφωνα με την εφημερίδα Publico.

    Ο Κόστα, προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ήταν πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2015.

     

    Ο πρόεδρος ντε Σόουζα αποδέχτηκε την παραίτηση του πρωθυπουργού, συγκαλεί συνεδρίαση των κομμάτων για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές

    Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ότι έκανε δεκτή την παραίτηση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, ο οποίος βρέθηκε στη δίνη ενός σκανδάλου διαφθοράς.

    Ο Κόστα του υπέβαλε την παραίτησή του και ο ντε Σόουζα την έκανε δεκτή. Στη συνέχεια συγκάλεσε για αύριο Τετάρτη συνεδρίαση των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, ενόψει της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία.

    Την Πέμπτη θα συνεδριάσει για τον ίδιο λόγο το Κρατικό Συμβούλιο.

    Προκειμένου να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές ο πρόεδρος οφείλει προηγουμένως, με βάση το Σύνταγμα, να ακούσει την άποψη των εκπροσώπων των κομμάτων και στη συνέχεια να συγκαλέσει το Κρατικό Συμβούλιο στο οποίο μετέχουν υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι, πρώην πρόεδροι και άλλες προσωπικότητες, διορισμένες από τον ίδιο.

    Ο πρόεδρος «θα απευθυνθεί στο έθνος» αμέσως μετά τη συνεδρίαση αυτού του Συμβουλίου, πρόσθεσε η προεδρία.

    Το σκάνδαλο που ώθησε τον Κόστα στην παραίτηση αφορά, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, «υποψίες για κατάχρηση δημοσίου χρήματος, διαφθορά και αθέμιτη επιρροή» στο πλαίσιο της έγκρισης συμβάσεων για την εξόρυξη λιθίου και την παραγωγή υδρογόνου.

    «Τα καθήκοντα του πρωθυπουργού είναι ασύμβατα με οποιαδήποτε υποψία που θα βαραίνει την ακεραιότητά μου», είπε νωρίτερα ο Κόστα στους δημοσιογράφους, ανακοινώνοντας την παραίτησή του.

     

    Διαβάστε επίσης

    Μαχμούντ Αμπάς: Ένοπλη επίθεση στην αυτοκινητοπομπή του – Ποια οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη

    Αναχώρησαν δύο πτήσεις της ΕΕ με 115 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα

    Πορτογαλία: Έρευνες σε υπουργεία και στην κατοικία του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα



    ΣΧΟΛΙΑ