• Διεθνής πολιτική

  Αναχώρησαν δύο πτήσεις της ΕΕ με 115 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα

  • NewsRoom


  Δύο νέες πτήσεις της ΕΕ με ανθρωπιστική βοήθεια για τους πολίτες της Γάζας αναχώρησαν σήμερα από την Οστάνδη (Βέλγιο) και το Ντουμπάι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), μεταφέροντας σχεδόν 115 τόνους προμηθειών στην Αίγυπτο, κοντά στο συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφας.

  Νωρίτερα σήμερα, ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς επισκέφτηκε το σημείο, ενημερώθηκε για το φορτίο που παραδόθηκε από τους ανθρωπιστικούς εταίρους (Γιατρούς του Κόσμου, Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό και εκπροσώπους της Γαλλίας, οι οποίοι δωρίζουν βασικές ανθρωπιστικές ιατρικές προμήθειες).

  Οι προμήθειες θα μεταφερθούν από την Οστάνδη με πτήση που διοργανώνει η πλατφόρμα συντονισμού ΕΕ-Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

  Το φορτίο από το Ντουμπάι θα μεταφέρει υλικοτεχνικά είδη, όπως ψυγεία και εμπορευματοκιβώτια. Αυτά τα είδη αγοράστηκαν από την ΕΕ και δωρίστηκαν στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) για την ενίσχυση της υλικοτεχνικής ικανότητας της Αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων παροχής βοήθειας στην περιοχή.

  Συνολικά οκτώ πτήσεις της ΕΕ έχουν μεταφέρει πάνω από 320 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πολίτες της Γάζας.

  Τη Γάζα επισκέπτεται ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μέση Ανατολή

  Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ άρχισε σήμερα πενθήμερη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή για να συζητήσει με κυβερνητικούς αξιωματούχους και την κοινωνία των πολιτών σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα καθώς κλιμακώνεται η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

  «Ήταν ένας ολόκληρος μήνας σφαγής, αδιάκοπου πόνου, αιματοχυσίας, καταστροφής, οργής και απελπισίας», αναφέρει σε δήλωσή του ο Τουρκ.

  «Παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων βρίσκονται στη ρίζα αυτής της κλιμάκωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην εξεύρεση μιας διεξόδου απ’ αυτή τη δίνη του πόνου».

  Ο Τουρκ βρίσκεται σήμερα στο Κάιρο και θα επισκεφθεί αύριο, Τετάρτη, τη Ράφα, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με τη Γάζα, πριν ταξιδέψει μεθαύριο, Πέμπτη, στο Αμάν, ανακοινώθηκε από το γραφείο του.

  Διαβάστε επίσης:

  Πορτογαλία: Έρευνες σε υπουργεία και στην κατοικία του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα

  Συνάντηση Φον ντερ Λάιεν-Αμπντάλα για Μέση Ανατολή και νέο πακέτο στήριξης της ΕΕ

  G7: Οι ΥΠΕΞ συνέρχονται στο Τόκιο εν μέσω μίας φλέγουσας παγκόσμιας συγκυρίας  ΣΧΟΛΙΑ