• Διεθνής πολιτική

    Πορτογαλία: Χιλιάδες στον δρόμο για την εκρηκτική άνοδο των ενοικίων

    • NewsRoom
    Διαδήλωση στη Λισαβόνα

    Πηγή: Reuters


    Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της Πορτογαλίας το Σάββατο καθώς οι πολίτες διαμαρτύρονται για την εκρηκτική άνοδο των ενοικίων και των τιμών των κατοικιών στη χώρα.

    Όπως αναφέρει το Reuters, τα ενοίκια στη Λισαβόνα έχουν εκτοξευθεί κατά 65% από το 2015 ενώ οι τιμές πώλησης ακινήτων έχουν ανέβει κατά 137%, σύμφωνα με στοιχεία της Confidencial Imobiliario, η οποία συλλέγει στοιχεία για τη στέγαση. Μόνο το 2022, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 37%, περισσότερο από ό,τι στη Βαρκελώνη ή το Παρίσι, σύμφωνα με μια άλλη εταιρεία δεδομένων ακινήτων, την Casafari.

    Το μέσο ενοίκιο για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στη Λισαβόνα είναι περίπου 1.350 ευρώ, έδειξε μελέτη της πύλης κατοικιών Imovirtual.

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα επίσημα κρατικά στοιχεία, πάνω από τους μισούς εργαζόμενους στη χώρα αμοίβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα το 2022, ενώ ο μηνιαίος κατώτατος μισθός είναι 760 ευρώ.

    Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ένα πακέτο στέγασης που, μεταξύ άλλων μέτρων, τερμάτισε το αμφιλεγόμενο σύστημα “Golden Visa” και απαγόρευσε τις νέες άδειες για ακίνητα Airbnb. Ωστόσο, οι  επικριτές των μέτρων λένε ότι δεν αρκεί να μειωθούν οι τιμές βραχυπρόθεσμα.

    Οι χαμηλοί μισθοί και τα υψηλά ενοίκια καθιστούν τη Λισαβόνα την τρίτη λιγότερο βιώσιμη πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς, σύμφωνα με μελέτη των ασφαλιστικών μεσιτών CIA Landlords. Ο τρέχων ρυθμός πληθωρισμού 8,2% της Πορτογαλίας έχει επιδεινώσει το πρόβλημα.

    Διαβάστε επίσης

    Βρετανία: Το σχέδιο Γκερασίμοφ για τον πλήρη στρατιωτικό έλεγχο του Ντονμπάς απέτυχε

    Ζαχάροβα για δίωξη Τραμπ: Στις ΗΠΑ ακόμα και οι Πρόεδροι δεν αισθάνονται ασφαλείς



    ΣΧΟΛΙΑ