Περιεχόμενα
Πριν από λίγο καιρό Ουκρανία, Τουρκία και Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για την επίλυση της επισιτιστικής κρίσης που προκάλεσε η ρωσική εισβολή. Σύμφωνα όμως με τον ΟΗΕ, πάνω από 60 χώρες δεν μπορούν να κάνουν εισαγωγή γεωργικών προϊόντων λόγω της έλλειψης χρημάτων.
Έγγραφο του ΟΗΕ που αποκάλυψε το Politico, κάνει λόγο ότι η ομάδα εργασίας εστιάζει σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως η Κολομβία, το Μαλάουι, το Πακιστάν και η Μιανμάρ, σύμφωνα με έγγραφο που αποκάλυψε το Politico.
Δεν καλύπτονται ούτε οι βασικές ανάγκες
Σύμφωνα με τα πρακτικά μίας σύσκεψης, η ομάδα εργασίας «συνεχίζει να εστιάζει στις… υψηλές τιμές των εισαγωγών που επηρεάζει το ισοζύγιο πληρωμών σε περισσότερες από 60 χώρες», αλλά και τις επισιτιστικές προκλήσεις που προκύπτουν από τις αλλαγές στην ισοτιμία με το δολάριο και τη δυσκολία των επί μέρους εθνικών προϋπολογισμών να βρουν τους πόρους για τις «αναγκαίες εισαγωγές».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δημιούργησε τη 32μελή Ομάδα Απόκρισης στην Παγκόσμια Κρίση (GCRG) τον Μάρτιο, έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τροφίμων στον κόσμο. Στόχος της ομάδας είναι η δημιουργία προτάσεων χάραξης πολιτικών για την αντιμετώπιση των κρίσεων στην ενέργεια, την οικονομία και την τροφή.
Έκτοτε, ένα «δίκτυο» σημαντικών δρώντων στο πεδίο της παγκόσμιας πείνας διατηρεί συμβουλευτικό ρόλο σε ζητήματα που αφορούν τα τρόφιμα στο GCRG, το οποίο έχει ως επικεφαλής την Ίνγκερ Άντερσον, επικεφαλής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ και τον Ντέιβιντ Ναμπάρο, ειδικό απεσταλμένο στον ΠΟΥ για την Covid-19. Το έγγραφο, το οποίο περιήλθε εις γνώσιν του Politico, είναι ένα email που απέστειλε ο Ναμπάρο στις 4 Αυγούστου, και το οποίο συνόψιζε τη σύσκεψη της 28ης Ιουλίου.
Ο Ναμπάρο γράφει ότι οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν ότι «στη Σιέρα Λεόνε, η κατανάλωση θρεπτικών τροφίμων από τους φτωχότερους μειώνεται ως αποτέλεσμα των αυξημένων τιμών. Αντίστοιχοι κίνδυνοι καταγράφονται για την Κολομβία, το Κονγκό, το Τσαντ, το Εκουαδόρ, το Ιράκ, την Κένυα, το Μαλάουι και τη Μαυριτανία».
Κίνδυνος χρεοκοπίας
Και συνεχίζει: «Οργανώσεις καταναλωτών καταγγέλλουν ότι οι τιμές αυξάνονται ακόμη πιο γρήγορα στο Πακιστάν, τη Μιανμάρ, το Περού, το Μαλάουι, το Μπουρουντί και τη Νιγηρία, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι πληρώνουν “εξωφρενικές τιμές” για την κάλυψη βασικών αναγκών. Περίπου 12 κυβερνήσεις βρίσκονται κοντά στην κήρυξη χρεοκοπίας, ενώ πολλές είναι εκείνες που αναζητούν ευκαιρίες για ελαφρύνσεις χρεών».
Η ανεπίσημη συμβουλευτική ομάδα για την επισιτιστική κρίση έχει πραγματοποιήσει 13 συσκέψεις στη διάρκεια του έτους, όμως η ιστοσελίδα του ΟΗΕ δεν αναφέρει πουθενά την ύπαρξή της. Εκπρόσωπος του Οργανισμού δήλωσε στο Politico ότι ακόμη δεν είναι έτοιμοι να σχολιάσουν το ζήτημα.
Στο τραπέζι η συμφωνία Ουκρανίας – Τουρκίας και Ρωσίας
Συμμετέχοντας στη σύσκεψη της 28ης Ιουλίου δήλωσε ότι η ομάδα δεν έχει σταθερά μέλη και ότι περίπου 30 με 40 άτομα έχουν προσκληθεί στην επόμενη σύσκεψη. Ο ΟΗΕ συζήτησε επίσης για την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας, Τουρκίας και Ρωσίας, στην οποία συνέβαλε και η οποία είχε ως αποτέλεσμα την άρση του αποκλεισμού στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας γύρω από την Οδησσό για τις εξαγωγές τροφίμων.
Επιπλέον, η πηγή του Politico αποκάλυψε ότι ο Γιόσεφ Σμιντχούμπερ του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, ρώτησε αν η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας περιλαμβάνει προβλέψεις που να εγγυώνται ότι οι φτωχότερες χώρες θα είναι σε θέση να αγοράσουν τα τρόφιμα που απελευθερώθηκαν από την Ουκρανία, χωρίς όμως να λάβει κάποια απάντηση. Στις 3 Αυγούστου, ο Γκουτέρες είχε σχολιάσει, αναφερόμενος στη δουλειά της GCRG: «Πιστεύω ότι κάνουμε κάποια πρόοδο, κυρίως στο ζήτημα των τροφίμων».
Διαβάστε επίσης
Handelsblatt: Έξαλλη η Ευρώπη με τους χειρισμούς του Ερντογάν
Ουάσινγκτον: Αποκάλυψε ιρανικό σχέδιο για τη δολοφονία Αμερικανού αξιωματούχου
Ρωσία: Με ταχείς ρυθμούς στρατολογούνται μισθοφόροι για την Ουκρανία